Foto af Steen Brogaard
Nyhed

Godt valg af ny fødevareminister

Rasmus Prehn er ny fødevareminister. Forbundsformanden i Fødevareforbundet NNF ser frem til at samarbejde om nogle af de store udfordringer, som fødevarebranchen står overfor - blandt andet smågrise, svinepest og klima.

Danmarks nye fødevareminister hedder Rasmus Prehn.
Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, byder den nye minister velkommen og ser frem til samarbejdet:

- Jeg vil gerne starte med at ønske Rasmus Prehn stort tillykke med udnævnelsen. En fødevareminister har stor indflydelse på vores medlemmers arbejde og hverdag, og derfor betyder det også noget, at det er en dygtig politiker, der står i spidsen, siger Ole Wehlast og fortsætter:

- Jeg kender Rasmus Prehn som en ihærdig mand, og jeg føler mig tryg ved, at Mette Frederiksen har valgt ham som ny fødevareminister.

Svinepest og smågrise

Udfordringer er der ifølge Ole Wehlast nok af på fødevareområdet, og der ligger allerede flere store opgaver og venter på den nye minister.

Fødevareforbundet NNF har flere gange peget på udfordringen med, at tusindvis af smågrise bliver kørt ud af landet:

- Eksporten af smågrise har fået lov til at stige i alt for mange år. Det gavner hverken Danmark eller de danske lønmodtagere, at danskfødte grise fragtes til udlandet for at blive slagtet. Jeg håber, at Rasmus Prehn vil være med til at vende den udvikling, så danske grise kan blive slagtet i Danmark og give danske arbejdspladser, siger Ole Wehlast.

Den nye fødevareminister skal også forholde sig til truslen om afrikansk svinepest, som inden for det sidste stykke tid er rykket faretruende tæt på Danmark.

- Hvis danske svin bliver smittet med afrikansk svinepest, vil det være en katastrofe for slagterierne og vores medlemmer. Det vil få uoverskuelige konsekvenser for de danske slagterier og risikere at trække tæppet væk under vores eksport af svinekød til hele verden. Derfor er vi også klar til at hjælpe, hvor vi kan, siger Ole Wehlast.

Oveni de to store udfordringer, skal fødevareministeren også forholde sig til hele Brexit-situation og de mange tusinde danske arbejdspladser, der er på spil.

Jeg synes, at det er et forrygende valg at udnævne Rasmus Prehn som ny fødevareminister.
- Forbundsformand Ole Wehlast

Medarbejdervenlig grøn omstilling

Den nyudnævnte fødevareminister skal stå i spidsen for udviklingen af en helt ny klimaplan for landbruget. Hvis regeringens mål om at reducere udledningen af drivhusgasser frem mod 2030 skal indfries, spiller de store fødevarevirksomheder en væsentlig rolle.

- Det giver god mening at omlægge en del af fødevareproduktionen, så den bliver mere bæredygtig og ikke slider for meget på vores jord, luft og vand, men vi skal sørge for at omstille medarbejderne, så de også i fremtiden kan bidrage til en dansk fødevareproduktion i verdens klasse, siger Ole Wehlast.

Han håber, at samarbejdet med den nye fødevareminister bliver både godt og langvarigt:

- Jeg synes, at det er et forrygende valg at udnævne Rasmus Prehn som ny fødevareminister. Jeg er meget tilfreds med, at han kan holde et rent fokus på fødevareområdet, og ikke også skal være minister for alle mulige andre områder, siger Ole Wehlast og fortsætter:

- Samtidig håber jeg, at han bliver siddende fødevareminister indtil næste folketingsvalg. Inden for de sidste ti år har vi haft ti forskellige fødevareministre, og det er ikke særlig hensigtsmæssigt, at de kun sidder i så korte perioder. Der er behov for langsigtede og stabile løsninger, hvis den danske fødevarebranche skal fastholde sin styrkeposition.