Foto af Rune Evensen
Nyhed

“Jeg troede, organisering handlede om at hverve medlemmer”

Da tillidsrepræsentant på Lantmännen Unibake først hørte, at han skulle undervises i organisering, troede han, at det handlede om at hverve medlemmer. Siden har fundet ud af, at det handler om at skabe et fællesskab for alle på arbejdspladsen. En tilgang, han er begejstret for.
Tillidsrepræsentant Carsten Nørgaard Lantmännen Hatting
Tillidsrepræsentant Carsten Nørgaard Lantmännen Hatting

 - Da jeg første gang hørte, at vi skulle undervises i organisering, tænkte jeg, at nu skulle jeg lære om, hvordan jeg kunne skaffe flere medlemmer til Fødevareforbundet NNF. Siden fandt jeg ud af, at det ikke var hensigten, for i virkeligheden drejer det sig om at skabe et fællesskab for alle på arbejdspladsen.

Sådan siger 61-årige Carsten Nørgaard, der har været tillidsrepræsentant på Lantmännen Unibake i to år. På fabrikken har de en organiseringsgrad på cirka 60 procent, og Carsten synes, det er svært at få kollegerne til at skifte til Fødevareforbundet NNF.

Til gengæld synes han, det er noget nemmere at få dem engageret i at styrke fællesskabet,

 - Vi har så fået nogle værktøjer fra uddannelsen i organisering og fællesskab og på netværksmøderne, som vi kan bruge til at dyrke fællesskabet, siger han.

Kollegerne ønskede sig bredere udvalg af sikkerhedssko

Carsten og hans kolleger med tillidshverv har lavet en undersøgelse, hvor de bad kollegerne om at liste to gode og to mindre gode ting ved at arbejde på fabrikken. De har også lavet en spørgeskemaundersøgelse, hvor de spurgte kollegerne, hvilke tiltag de ønskede sig.

 - Vi forsøger at vise vores kolleger, at vi rigtig gerne vil gøre noget for dem og lytte til, hvad de ønsker sig. Det virker måske som en mindre ting, men på grund af spørgeskemaundersøgelsen har vi nu et væsentligt bredere udvalg af sikkerhedssko, og det er ikke uvæsentligt, når man som hos os står op otte timer om dagen på betongulv.

Efter undervisningen og på grund af de netværksmøder, som Carsten løbende deltager i, synes han også, at han har ændret sin adfærd i forhold til kollegerne.

 - Jeg er blevet bedre til at opsøge kollegerne og spørge dem om, hvordan de har det, og om der er noget, vi kan gøre for dem. På den måde håber jeg også, at jeg overfor dem, der vælger at stå i de gule forretninger i stedet for fagforeningen, kan vise, at der er altså forskel - selv i den helt nære dagligdag, siger han.

Godt at vide, hvordan andre løser udfordringer

De konkrete værktøjer fra uddannelsen og netværksmøderne er altså noget, Carsten i den grad bruger i sin hverdag. Derudover er han glad for den sparring, han har på netværksmøderne.

Fra Lantmannen er de altid mellem seks og otte personer afsted, og det giver et særligt rum til fordybelse i emner, de ikke når, når de går på arbejde. Derudover får han inspiration fra de tillidsvalgte, som deltager fra andre arbejdspladser.

 - Vi taler meget om de udfordringer og problematikker, der er ude på arbejdspladserne, og det er rigtig godt at have muligheden for at spørge ind til, hvordan andre løser det. Det giver en masse viden, siger han.