Artikel

Corona kalder på forandringer for kollegerne på småkagefabrik

Verden holder ikke op med at spise småkager, selvom Corona hærger. Så på Bisca i Stege holder de humøret højt på trods af de mange ændringer, pandemien har medført i dagligdagen.

Når en medarbejder møder på småkagefabrikken Bisca i Stege, skal han igennem receptionen og svare på nogle spørgsmål om sit helbred. Det sker, så personalet bliver mindet om, at hvis de hoster, har feber eller vejrtrækningsproblemer, så må de ikke arbejde.

 - De skal selvfølgelig kontakte os telefonisk, hvis de hoster, har feber eller andre sygdomstegn, men hvis de nu glemmer, at de ikke må komme på arbejde på grund af en smule hoste, så får de lige en reminder. Alle oplysninger bliver selvfølgelig behandlet fortroligt, fortæller tillidsrepræsentant Bjarne Petersen.

Hans arbejdsopgaver er også anderledes under krisen, og hver morgen møder han klokken seks for at hjælpe receptionisten med at udlevere skemaer til vagtholdet og afvente endelig beslutning fra en leder, hvis der er tvivl om, hvorvidt en ansat må arbejde.

Nervøsitet blandt kollegerne

Alle, der har de mindste symptomer på sygdom, sendes hjem med løn, og da tiltagene mod corona trådte i kraft, kom de ansatte, der havde været ude at rejse, i 14-dages karantæne - også med løn.

Bjarne oplever, at kollegerne forsøger at holde humøret oppe, men at der hersker en generel nervøsitet.

 - Hver gang en går hjem med lidt hoste, så tænker folk over, om det nu kunne være corona, og om de selv er blevet ramt, og selvom vi stadig kører med fuld bemanding, så tænker folk også over, om krisen på sigt kan være en fare for deres ansættelsesforhold, siger han.

Behov for oplysning

Han oplever, at kollegerne har et stort behov for oplysning om, hvad virksomheden gør for at undgå smittespredning.

Og her er der sket en del ændringer. Det nathold, som virksomheden bruger, når produktionen er på sit højeste, er sat ind, så kollegerne ikke skal stå nær så tæt i dag- og aftentimerne.

Chaufførerne må ikke længere læsse råvarer af. De henvender sig gennem en luge, og så tager lagerfolkene sig selv af at tømme lastbilerne.

 - Chaufførerne har jo været mange steder, så det er sikrest, at de ikke kommer ind på fabrikken, og samtidig er der mange af dem, som ikke taler dansk og engelsk. Derfor er vi ikke sikre på, at de ville forstå et skema med spørgsmål om helbred, siger Bjarne.

Ikke mere sygefravær end normalt

Pauserne på Bisca er også anderledes og småsnakken i produktionen en anelse sværere, for begge steder skal der nu være god afstand mellem kollegerne.

 - Alle har forståelse for det, og vi er lykkedes med at skabe den nødvendige plads imellem folk næsten alle steder i produktionen. Vi har enkelte steder, hvor folk står lidt tæt, og flere steder har vi været nødt til at lukke produktionen, , siger Bjarne.

På trods af at Corona kræver, at har man bare hostet en anelse, så skal man sygemeldes, og har man været sløj, skal man blive hjemme længere end normalt efter endt sygdom, så oplever fabrikken ikke meget mere sygefravær end normalt.

 - Det er ikke markant anderledes. Folk vil helt sikkert gerne stadigvæk arbejde, hvis det er forsvarligt, og jeg oplever, at alle gør, hvad de kan.