Nyhed

Ændret lukkelov? Overenskomsten gælder fortsat!

Hvis regeringen beslutter at ændre lukkeloven, så flere butikker kan holde åbnet i påsken, skal medarbejderne huske deres rettigheder i forbindelse med varsling af ændrede arbejdstider

Erhvervsminister Simon Kollerup vil i denne uge forsøge at finde det politiske flertal, der skal gøre det muligt for dagligvarebutikker at holde åbent skærtorsdag og påskedag fra klokken 10 til 17.

Hos Salling Group, der ejer Føtex, Bilka og Netto, har man presset på for at få lukkeloven ændret, mens Dagrofa og COOP er imod forslaget.

Det er man også hos Fødevareforbundet NNF, hvor næstformand Jim Jensen ærgrer sig over, at ministeren ikke har inddraget medarbejderne i denne sag:

- Først og fremmest så mener jeg faktisk, at de ansatte i supermarkederne i den grad har fortjent at kunne holde fri i påsken. Mens tusindvis af andre lønmodtagere har været hjemsendt, så har slagterne og bagerne knoklet for at sikre, at der er frisk brød og kød, konstaterer næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen.

Argumentet for at øge åbningstiderne, skulle være, at vil sprede danskernes indkøb over flere dage, så der ikke er så mange mennesker i butikkerne ad gangen. Men det argument køber Jim Jensen ikke:

- Netop det faktum, at så mange er hjemme fra arbejde betyder jo, at forbrugerne har god mulighed for at sprede indkøbene ud over hele dagen, i stedet for at alle køber ind på vej hjem fra arbejde. I den situation, vi står i, giver det for mig at se ingen mening at henvise til, hvordan forbrugerne plejer at købe ind omkring påske. ”Plejer” er stendød i denne tid.

- Men mest af alt håber jeg, at politikerne og arbejdsgiverne besinder sig og giver slagterne og bagerne i landets supermarkeder ret til at holde lidt fri i påsken. Det synes jeg helt ærligt, at de har fortjent.
- Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

Vær OBS på rettighederne

Venstre har på forhånd sagt, at partiet er tilhænger af en ændring af lukkeloven, så umiddelbart ser det ud til, at erhvervsministeren har sit flertal på plads.

Men selv, hvis lukkeloven skulle blive ændret, så flere af forbundets medlemmer skal arbejde i påsken, er det vigtigt at understrege, at overenskomstens bestemmelser om ændringer i arbejdsplanen fortsat står ved magt:

- Overenskomsterne fastslår, at man har krav på et varsel på fire uger, hvis der skal ændres i ens vagtplan. Det betyder faktisk, at supermarkederne ikke kan nå at ændre i vores medlemmers vagtplaner, så de skal møde som almindeligt skærtorsdag eller påskedag. Hvis de bliver kaldt på arbejde skærtorsdag eller påskedag, vil de enten have krav på frihed på et andet tidspunkt, eller krav på overtidstillæg, alt efter deres funktion, forklarer Jim Jensen.

Han opfordrer medlemmer til at kontakte Fødevareforbundet NNF, hvis de er i tvivl om deres rettigheder, eller hvis deres arbejdsgiver insisterer på at varsle ændret arbejdsplanen med mindre end fire ugers varsel.

- Men mest af alt håber jeg, at politikerne og arbejdsgiverne besinder sig og giver slagterne og bagerne i landets supermarkeder ret til at holde lidt fri i påsken. Det synes jeg helt ærligt, at de har fortjent, siger Jim Jensen.