Foto af Rune Evensen
Nyhed

Underviser i fællesskab og organisering havde svært ved at overskue værktøjerne

Anitta Sørensen har skiftet de lange vagter ved produktionsbåndet på Hilton Foods ud med rollen som underviser på Fødevareforbundet NNFs kurser i fællesskab og organisering. Hun har selv stået som nyvalgt tillidsrepræsentant og været i vildrede over, hvordan hun i praksis skulle benytte de værktøjer, hun lærte på kurserne. Den erfaring bruger hun i sit nye virke.

 - Så skal vi ikke sidde inde længere og kigge dybt i kaffekopperne. Nu er det tid til walk and talk, og så mødes vi her igen om en time. Husk at hold en pause også.

Sådan lyder det, når Anitta Sørensen underviser på Fødevareforbundet NNF’s netværksmøder og kurser i fællesskab og organisering Hun har hele sit arbejdsliv, indtil hun blev ansat som forbundskonsulent, arbejdet på produktionsvirksomheder og slagterier, og derfor ved hun, hvor vigtigt, det er, at kursisterne kommer ud og rører sig.

 - Jeg ved alt om, hvordan hjernen går fuldstændig i stå klokken 14.00, hvis man sidder på et kursus, hvor man ikke skal bevæge sig. Alle nnf’ere er jo vant til at drøne rundt hele dagen, og det er altså noget ganske andet at få proppet viden ind i hovedet, imens man sidder på en stol, siger Anitta Sørensen.

“Hvordan skal jeg anvende det her i praksis?”

Det er ikke kun viden om, hvordan man bedst lærer, når man ikke er vant til at sidde stille, men også selve indholdet på kurserne, som Anitta selv har afprøvet i praksis.

I 2017 blev hun nemlig valgt til tillidsrepræsentant på sin tidligere arbejdsplads Hilton Foods, og samme år var hun selv deltager på uddannelsen i organisering og fællesskab.

 - Jeg var begejstret for at få værktøjer, men samtidig var jeg også i vildrede og tænkte: “Hvordan skal jeg anvende det her i praksis, og hvad skal jeg konkret gøre for at komme i gang?” forklarer hun.

1:1-samtaler blev en succes

Anitta havde brug for sparring, og hun inddrog derfor sine kolleger og talte med dem om værktøjerne og spurgte til råds om, hvad de troede, ville fungere. Samtidig identificerede hun meningsdannerne på arbejdspladsen, som hun vidste ville komme til hende, hvis de oplevede udfordringer eller spørgsmål.

Hun fortalte også ledelsen på Hilton Foods om værktøjerne, og hun kastede sig ud i at bruge værktøjet 1:1-samtale, som både kan anvendes uformelt og løst og meget struktureret.

Anitta valgte at gøre det struktureret, så hun vidste, at hun nåede alle medarbejderne rundt, og så de var forberedte på, at de skulle ind til hende. Som en del af forberedelsen bad hun dem om at tænke over to gode og to mindre gode ting ved at arbejde på fabrikken - og på den måde fik hun også inddraget et andet værktøj, et spørgeskema, som hun havde lært om på kurserne.

Anittas 1:1-samtaler med de 155 kolleger blev en kæmpe succes. Hun kunne mærke, at hun opbyggede relationer, og at kollegerne bagefter ikke tøvede mig at komme til hende, hvis de oplevede udfordringer. Fællesskabet blev større og helt konkret betød 1:1-samtalerne også 21 nye medlemmer i Fødevareforbundet NNF.

Kunne ikke lade sig gøre uden ledelsens opbakning

Fra ledelsen var begejstringen også stor, fordi der igennem længere tid havde været en del udskiftning på produktionsvirksomheden, uden at ledelsen helt kunne gennemskue hvorfor. Efter 1:1-samtalerne blev de nu meget klogere på, hvor de skulle sætte ind for at holde på deres medarbejdere.

Selvom Anitta var og er stor tilhænger af værktøjerne, som hun nu lærer fra sig på kurserne, så er det vigtigt for hende at understrege, at det havde stor betydning, at ledelsen på Hilton Foods var med på idéen, og hun ved udmærket, at langt fra alle kursister oplever samme støtte på deres arbejdsplads.

 - Jeg fik masser af tid og opbakning fra ledelsen, og det var altafgørende for, at jeg så let kunne komme i gang med at anvende værktøjerne i praksis. På kurserne gør vi meget ud af at tale om de forskellige vilkår på arbejdspladserne og give gode råd til, hvordan man kan forsøge at få ledelsen interesseret i at give mere tid til de valgte, for det kommer jo hele arbejdspladsen til gode, når fællesskabet bliver styrket, siger hun.