Det ku ske for dig

Opsagt efter 29 år: Ikke en del af det stærkeste hold

Efter 29 år på slagteriet blev Per Haudrum pludselig opsagt under en fyringsrunde. Grunden var højt sygefravær, men senere fik han at vide, at han ikke var en del af det stærkeste hold. Alligevel blev han tilbudt genansættelse, inden sagen endte i Afskedigelsesnævnet.

Under en fyringsrunde på slagteriet i juli 2019 bliver 47-årige Per Haudrum kaldt ind på mesters kontor.

– Min første tanke var: ”Det er løgn det her!” Men jeg vidste godt, hvad klokken var slået. Mester sagde, at de desværre var nødt til at afskedige mig på grund af mit sygefravær, som lå i den høje ende, siger Per Haudrum, som havde arbejdet på slagteriet i 29 år.

Da Per kommer hjem, ringer han til Fødevareforbundet NNF.

– Jeg var skuffet og rasende, og jeg ville høre, om det her var okay? Jeg havde været på slagteriet i 29 år og aldrig fået en advarsel. Det meste af mit sygefravær var på grund af en planlagt operation, som jeg havde aftalt med slagteriet, siger Per Haudrum.

En ubehagelig overraskelse

Efter Per Haudrum har været til et møde med sin tillidsrepræsentant og mester, kommer forhandlingssekretær i Fødevareforbundet NNF Tom Jensen ind i sagen. Tom Jensen og Per Haudrum mødes med slagteriet og DI til et mæglingsmøde, og her får Per en ubehagelig overraskelse.

– Slagteriet fortalte mig, at jeg ikke var en del af det stærkeste hold. De havde målt kvaliteten af mit arbejde i tiden op til afskedigelsen, og målingen var ikke så god, siger Per og fortsætter:

– Jeg tænkte: ”Hvad fanden sker der?” Jeg havde mistet min mor en måned inden, så det var klart, at det fyldte.

Parterne skilles efter en halv time, men dagen efter ringer overmesteren til Per og insisterer på at mødes med ham.

Tilbud om genansættelse

Overmesteren tilbyder Per genansættelse, men der er nogle kriterier: Per skal forbedre sin kvalitet og arbejde med sit sygefravær. Tilbuddet kommer bag på Per, men han er ikke i tvivl:

– Jeg havde ikke lyst til at komme tilbage. Efter mødet med DI, var det slut for mig. Jeg blev sagt op på grund af sygefravær. Så ændrer de grunden til, at det er kvaliteten af mit arbejde, og så dømmer de mig på en måned, hvor den ikke var så god. Det var den sidste måned, min mor levede, siger Per Haudrum og tilføjer:

– Det var lidt skræmmende at sige nej tak, men det var det rigtige for mig. De var gået over grænsen, og det var ikke okay at behandle en mand sådan efter så mange år.

Fyring var ikke okay

Da parterne igen mødes, tilbyder slagteriet Per Haudrum to ugers løn og genansættelse. Men Per holder fast i sit afslag.

Sagen ender i Afskedigelsesnævnet, hvor Par får medhold i, at hans opsigelse efter 29 år er usaglig. Han bliver tilkendt en godtgørelse på 270.000 kr., hvilket svarer til 29 x 1 uges løn.

– Det var helt vildt. Det betød meget for mig og min troværdighed, at jeg vandt. Når man bliver fyret efter 29 år, tænker folk måske, at man ikke har passet sit arbejde ordentligt. Nu fik jeg rettens ord for, at det ikke var okay, at jeg var blevet fyret, siger Per Haudrum, som er glad for den hjælp, han har fået:

– Både fagforeningen og min tillidsrepræsentant har været så gode hele vejen igennem, siger Per Haudrum, der har forladt slagteribranchen og nu arbejder som trykkeriarbejder.

GODT RÅD

Bliver du opsagt, er det altid en god idé at tage fat i din tillidsrepræsentant eller Fødevareforbundet NNF. Kontakt Fødevareforbundet NNF på mail: nnf@nnf.dk eller tlf.: 38 18 72 72, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål.