Foto af Rune Evensen
Nyhed

Festlig fejring af Mou

Trods corona, blev suppefabrikken Mous 50 års-fødselsdag fejret med sang og gaver. I de forgangne fem årtier er fabrikken vokset sig stor og stærk. Fra en daglig suppeproduktion på omkring 300 kg i 1970 til en dagsproduktion på optil 70.000 kg. suppe i 2020.

Dannebrog vejede og de omkring 60 ansatte stod med behørig afstand, da Mou suppers 50 års-fødselsdag blev fejret onsdag den 20. maj. ”Fødselsattesten” siger godt nok den 21. maj 1970, men det var som bekendt Kr. Himmelfartsdag, og derfor blev fødselaren fejret på forkant.

Som ved en ordentlig 50-årsfødselsdag var der både sørget for morgenkomplet og frokostplatte til gæsterne, der først og fremmest bestod af medarbejderne på fabrikken.

Tillidsrepræsentant Morten Boas glæder sig over den måde, fabrikken blev fejret på:

- Vi har hele tiden vidst, at virksomhedens 50 års-jubilæum skulle fejres, men corona-virussen forstyrrede de oprindelige planer. Ikke desto mindre havde vi en rigtig dejlig dag i onsdags. Det betyder meget, at vi medarbejdere var en del af fejringen. Og den ros skal fabrikkens ledelse have: de er gode til at forkæle deres medarbejdere og tydeligt vise, at de værdsætter vores indsats, siger Morten Boas.

Udover bespisningen fik alle medarbejdere også gaver i anledning af jubilæet: to poser suppe (med tilhørende kød- og melboller) lavet på den originale opskrift fra 1970, samt biksemad og grillpølser.

Fornem gæst

Og det var ikke kun den originale suppeopskrift, der dukkede op til fejringen; det gjorde også 80-årige Agner Mou. Det var hans forældre, Sigurd og Vera Mou, der med hjælp fra ham, i 1970 omlagde deres slagterforretning til en suppefabrik – Mou Supper.

Meget har ændret sig siden den forårsdag i 1970.

Mens den daglige suppeproduktion dengang lå på omkring 300 kg suppe, så kan den i dag komme op på omkring 70.000 kg suppe, fortæller Morten Boas:

- Men vi laver forsat suppe på nogenlunde samme måde. Vores grundsuppe, der bliver kogt på kød og grøntsager, står og simrer i otte timer, så vi kan få al smagen og kraften ud. Og vi har fortsat en stor produktion af kød- og melboller. Helt ligesom i 1970.

Også ejerforholdet har ændret sig. I dag ejes Mou Supper nemlig af Danish Crown, og fabrikken er en del af Danish Crown Food.

Coronaen har fået folk til at spise mere suppe

Som så meget andet i foråret 2020, måtte planerne for fejringen af fabrikkens 50 års-jubilæum ændres på grund af coronaen.

Men udover, at en del af fejringen er udskudt til, at tingene igen er mere normale, så har coronaen faktisk ikke ændret så forædeligt meget ved suppeproduktionen på Mou:

- Som fødevarevirksomhed har vi i forvejen tårnhøje hygiejnekrav. Så hyppig håndvask, brug af handsker og løbende afspritning har ikke været nyt for os. Sådan gør vi altid. Vi har været opmærksomme på at holde afstand. Men med 60 medarbejdere fordelt på 11.000 m2, så har det heller ikke været den store udfordring, forklarer Morten Boas.

Samtidig har efterspørgslen på Mous supper været højere end sædvanlig under coronaen:

- Vores normale lavsæson blev skubbet adskillige uger, og vi har generelt haft rigtig travlt på fabrikken. Åbenbart har folk haft ekstra stor lyst til suppe henover foråret, siger Morten Boas.