30. juni 2020
Skrevet af Fie Toxverd
Foto af Robert Attermann
Reportage

”Jeg kan både skære en halv gris og smøre smørrebrød”

Christina Sørensen har eksperimenteret i køkkenet, siden hun var lille, og derfor var uddannelsen som gourmetslagter med speciale i delikatesse det perfekte valg for hende. Hun håber, at andre unge vil få øjnene op for, at uddannelsen er meget mere end færdigretter.

– Jeg vidste, at det skulle være noget inden for mad. Sådan siger Christina Sørensen, der netop er blevet udlært som gourmetslagter med speciale i delikatesse.

Siden hun var helt lille, har Christina eksperimenteret i køkkenet derhjemme. Hun drømte derfor om at blive kok, men arbejdstiderne afskrækkede hende, og derfor fik hun øjnene op for uddannelsen som delikatesseassistent. 

– Jeg syntes, det lød spændende, og det passede godt med det, jeg gerne ville. Jeg kan godt lide at lave smørrebrød og færdigretter, men også kundebetjening, hvor jeg kommer ud blandt dem, jeg laver maden til, siger Christina, som kun fik endnu mere mod på uddannelsen efter en praktik i MENY i 10. klasse.

Hun begyndte derfor på grundforløbet Mad og Oplevelser på Teknisk Skole i Skjern.

Udfolde sig i trygge rammer

I 2017 fik Christina en læreplads i Kvickly i Herning, hvor blev taget godt imod af kollegaerne.

– Vi har et rigtig godt sammenhold – næsten som en lille familie. Det har betydet meget for mig, at jeg har fået lov til at udfolde mig i nogle trygge rammer, siger Christina og fortsætter:

– Jeg er blevet bekræftet i, at det er kød, jeg interesserer mig for. Jeg kan godt lide at spise det, eksperimentere med det og lege med udskæringer.

Hun håber, at andre unge mærker efter, hvad de har lyst til, når de skal vælge uddannelse. Og at nogle af dem måske kan se mulighederne i uddannelsen som gourmetslagter.

– Det er en lærerig uddannelse, hvor man både lærer meget om faget og om at arbejde i butik. Og så indebærer den mere, end man måske tror. Det er meget mere end færdigretter. Jeg kan både skære en halv gris og smøre smørrebrød, siger Christina.

– I delikatessen har jeg fået lov til at prøve det hele: at bestille varer, smøre smørrebrød, lave mad ud af huset, store tapasanretninger og færdigretter. Men jeg har også fået lov til selv at finde på noget nyt fx en sommersalat, som jeg udviklede sidste år med friske grøntsager. Det ser man ikke så tit, fordi det er svært med holdbarheden, men folk spørger efter salaten igen i år, fortæller Christina.

– I delikatessen har jeg fået lov til at prøve det hele: at bestille varer, smøre smørrebrød, lave mad ud af huset, store tapasanretninger og færdigretter. Men jeg har også fået lov til selv at finde på noget nyt fx en sommersalat, som jeg udviklede sidste år med friske grøntsager. Det ser man ikke så tit, fordi det er svært med holdbarheden, men folk spørger efter salaten igen i år, fortæller Christina. Robert Attermann

– Jeg har også været i slagterafdelingen, hvor jeg har skåret roastbeef og skinker. De har også bestilt halve grise hjem til mig, som jeg har skåret op. Mange af de andre på mit hold har kun været i delikatessen, og de fik 7 til svendeprøven, hvor jeg fik 12. Det har betydet meget for mig, at jeg har været begge steder, for nu er jeg godt klædt på til at kunne arbejde et nyt sted, siger Christina.

– Jeg har også været i slagterafdelingen, hvor jeg har skåret roastbeef og skinker. De har også bestilt halve grise hjem til mig, som jeg har skåret op. Mange af de andre på mit hold har kun været i delikatessen, og de fik 7 til svendeprøven, hvor jeg fik 12. Det har betydet meget for mig, at jeg har været begge steder, for nu er jeg godt klædt på til at kunne arbejde et nyt sted, siger Christina. Robert Attermann

– Jeg kan rigtig godt lide kontakten med kunderne. Ingen arbejdsdage er ens, for det afhænger af kundernes ønsker. Jeg elsker, når der kommer bestillinger, for så kan jeg sætte mit eget præg på maden – i modsætning til varerne i butikken, som jo helst skal være helt ens, siger Christina.

– Jeg kan rigtig godt lide kontakten med kunderne. Ingen arbejdsdage er ens, for det afhænger af kundernes ønsker. Jeg elsker, når der kommer bestillinger, for så kan jeg sætte mit eget præg på maden – i modsætning til varerne i butikken, som jo helst skal være helt ens, siger Christina. Robert Attermann

Det er ti år siden, der sidst er uddelt en guldmedalje til en svendeprøve for gourmetslagtere på Uddannelsescenter Holstebro, men i juni lykkedes det for Christina. – Jeg følte, at det var gået godt, så jeg sagde til min mor bagefter, at jeg ville blive glad, hvis jeg fik en bronzemedalje. Da de så råbte mig op, og jeg havde fået fire 12-taller og en guldmedalje, begyndte tårerne bare at trille. Det var helt vildt og noget af en overraskelse, fortæller hun.

Det er ti år siden, der sidst er uddelt en guldmedalje til en svendeprøve for gourmetslagtere på Uddannelsescenter Holstebro, men i juni lykkedes det for Christina. – Jeg følte, at det var gået godt, så jeg sagde til min mor bagefter, at jeg ville blive glad, hvis jeg fik en bronzemedalje. Da de så råbte mig op, og jeg havde fået fire 12-taller og en guldmedalje, begyndte tårerne bare at trille. Det var helt vildt og noget af en overraskelse, fortæller hun. Robert Attermann

Den 1. juli starter Christina som delikatesseassistent i SuperBrugsen i Gedved, som er en mindre by nord for Horsens.  – Det er jeg spændt på, for det bliver noget helt andet. Det er mere lokalt, hvor der kun er én butik, som er mindre end Kvickly i Herning. Det glæder jeg mig til at prøve og få nogle nye erfaringer, siger hun.

Den 1. juli starter Christina som delikatesseassistent i SuperBrugsen i Gedved, som er en mindre by nord for Horsens. – Det er jeg spændt på, for det bliver noget helt andet. Det er mere lokalt, hvor der kun er én butik, som er mindre end Kvickly i Herning. Det glæder jeg mig til at prøve og få nogle nye erfaringer, siger hun. Robert Attermann

På sigt drømmer Christina om at blive delikatesseleder, men kæresten er butiksslagter, så de har også talt om at åbne deres egen butik en dag.  – Nu skal jeg have noget erfaring først. Selv om jeg er udlært, kan jeg ikke det hele, siger Christina.

På sigt drømmer Christina om at blive delikatesseleder, men kæresten er butiksslagter, så de har også talt om at åbne deres egen butik en dag. – Nu skal jeg have noget erfaring først. Selv om jeg er udlært, kan jeg ikke det hele, siger Christina. Robert Attermann