Foto af ZDF
Nyhed

Enorm tysk interesse for forhold på danske slagterier

Hvorfor oplever Danmark ikke store coronaudbrud på slagterierne som i Tyskland? Det spørgsmål står tyske medier i kø for at få besvaret.

Der er et spørgsmål, der optager de tyske medier meget i disse tider: Hvorfor bliver de tyske slagterier hårdt ramt af corona, når de danske ikke gør? Næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen er den seneste tid blevet kontaktet af ti forskellige tyske medier, der leder efter et svar.

Senest var næstformanden onsdag aften på Tysklands største Tv-station ZDF, der tæller sine seere i millioner.

Her kan ses et uddrag af programmet ZDF Zoom (videoen er på tysk). Hele programmet om forholdene i slagteribranchen varer en halv time og kan ses her. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Jim Jensen er glad for, at den tyske offentlighed og ikke mindst politikerne har fået øjnene op for de horrible forhold på tyske slagterier.

- Det er jo på en trist baggrund, at interessen kommer, fordi det viser sig, at den måde, som systemet er indrettet på i Tyskland, er opskriften på stor smittespredning, siger han.

I Tyskland risikerer mange slagteriarbejdere at miste en del af indtægten, hvis de sygemelder sig, og de har dermed god grund til at møde på arbejde, selv hvis de er syge. Derudover lever mange østeuropæiske kolonnearbejdere tæt sammen i faldefærdige huse og transporteres til slagterierne i busser. Det er nogle af disse forhold, som Jim Jensen peger på som forskellen mellem Danmark og Tyskland.

Fødevareforbundet NNF har længe forsøgt at få forholdene på de tyske slagterier på dagsordenen både herhjemme og i Europa. For de lave lønninger og dårlige arbejdsforhold presser også arbejderne i Danmark.

- Vi har jo forsøgt at gøre opmærksom på det her i 15-20 år, for det udsætter de danske slagterier og dermed slagteriarbejderne for en unfair konkurrence. Det har gennem årene kostet tusinder af danske arbejdspladser, der er blevet flyttet syd på, siger Jim Jensen.

Interessen for de tyske forhold netop nu skyldes ikke mindst, at smittespredningen på slagterierne påvirker hele lokalsamfund og udgør en fare for det tyske samfund som helhed. Derfor har flere tyske politikere herunder kansler Angela Merkel lovet, at der nu skal gøres noget for at sikre ordentlige forhold for landets slagteriarbejdere. Jim Jensen har også været i kontaktet med tyske politikere, der vil vide mere om, hvordan vi gør i Danmark.

- Det svære for tyskerne bliver at få lavet noget lovgivning, der forhindrer systemet med kolonnearbejde, uden at gå imod EU’s regler om den fri bevægelighed, men den store interesse giver da grobund for en forsigtig optimisme, siger han.

Også fællestillidsrepræsentanten på Danish Crowns slagteri i Blans, Brian Vestergaard, har været i de tyske medier for at tale om de danske forhold. Her et billede fra tv-station Tagesschau. Klippet kan ses her.