Foto af Rune Evensen
Det ku ske for dig

En ulykke var lige ved at koste Daniel drømmeuddannelsen

En bilulykke efterlod Daniel Bech med både depression og angst. Han måtte stoppe sin uddannelse som detailslagter, men i dag har han det godt og er med hjælp fra Fødevareforbundet NNF igen i lære.

Daniel Bech manglede kun syv måneder af sin uddannelse som detailslagter, da han i januar 2019 kørte galt i sin bil. Den voldsomme ulykke efterlod ham med både brækkede ribben og diskusprolapser, men efter en måneds tid startede han langsomt op på sin læreplads igen. Han var dog langt fra rask.

– Jeg kæmpede både med angst og depression. Til sidst kom jeg så langt ud, at jeg prøvede at begå selvmord. Efter det fik jeg både akut psykologhjælp og medicin, siger den nu 20-årige Daniel Bech.

Daniel var glad for sin læreplads og ville gerne tilbage, så da lægerne fandt det forsvarligt, indgik han sammen med Fødevareforbundet NNF en aftale med sin læreplads om en gradvis tilbagevenden, der skulle forberede ham til det sidste skoleforløb.

Akut indlagt

Men dagen, inden skoleforløbet var slut, endte katastrofalt. Under en køretur med nogle venner blev Daniel overmandet af angst og kastede sig ud af bilen. Han flygtede og endte med at springe i en havn.

– Jeg glemmer det aldrig. Jeg så mine venner stå og være helt ude af den. De ringede efter politiet og to af dem sprang i for at redde mig, siger Daniel, som blev indlagt på en retspsykiatrisk afdeling.

Episoden fik store konsekvenser for Daniel. Han mistede sin læreplads, hans uddannelse blev afbrudt, og han nåede heller ikke at få sit eksamensbevis.

– Selvom jeg var meget syg på det her tidspunkt, så var der noget i mig, som stadig troede på, at det nok skulle lykkes. Jeg har altid vidst, at jeg ville være detailslagter. Min mor er delikatesse-assistent, og jeg har selv været flaskedreng som helt ung, fortæller Daniel.

En ny praktik - et nyt håb

Daniel endte med at være sygemeldt i et år. Gennem hele forløbet havde han tæt kontakt med Fødevareforbundet NNF og særligt faglig konsulent Mette Bisgaard Larsen.

– Mette blev ved med at ringe og tjekke op på mig hele det år, jeg var sygemeldt. Det betød meget for mig med de opmuntrende ord. Jeg ved også, at hun var i tæt kontakt med mine forældre, fordi jeg var så syg, at jeg ikke altid selv havde overblikket over min situation, siger Daniel.

Efterfølgende hjalp Fødevareforbundet NNF ham med at finde en ny læreplads i MENY i Rønde, hvor han begyndte i april i år. Og der gik kun en enkelt dag, før Daniel oplevede, hvad han kalder sin største succes på to år.

– Inden min første dag var omme, spurgte varehuschefen og slagtermesteren mig, om jeg kunne tænke mig en mesterlæreplads. De sagde, de kunne se, at jeg var dygtig. Det var en vild følelse, siger Daniel.

“De kalder mig solstrålen”

Fordi Daniel var så langt i sit uddannelsesforløb, inden han blev syg, har han fået merit og skal til svendeprøve den 26. oktober. Han er ved godt mod og går glad på arbejde hver dag.

– Jeg har aldrig lært så meget, som hos MENY i Rønde. Vi får hele dyr ind, og jeg kan nærmest skære en skinke med lukkede øjne. Det er en fantastisk arbejdsplads, hvor alle griner og har god kemi. De kalder mig solstrålen derude, fordi jeg altid er så glad, siger han.

For Daniel har det været afgørende at møde opbakning fra hele sin familie, kæreste og fagforening:

– At de ikke opgav mig betød, at jeg heller ikke opgav mig selv. Jeg har en stor familie, og alle har troet på mig på trods af, at jeg nogle gange har været meget udfordrende. For eksempel har min bror været der for mig gennem det hele – også når det var allersværest, siger han.