Nyhed

5 spørgsmål og svar om udbetaling af indefrosne feriepenge

OBS: Dette er en artikel fra juli 2020. Regeringen har sendt et lovforslag i høring, der handler om muligheden for at få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge. Vi har samlet fem af de oftest stillede spørgsmål om udbetalingen.
Pengesedler kroner penge
Pengesedler kroner penge

Opdatering den 30. september 2020: Denne artikel er fra juli 2020. Vil du læse om udbetaling af indefrosne feriemidler oktober 2020, kan du blive klogere her: Nu kan du få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge.

For at få gang i forbruget efter coronakrisen, besluttede et bredt politisk flertal den 15. juni, at det skal være muligt at få udbetalt tre af de fem ugers indefrosne feriepenge med det samme. Folketinget vil senere i år forhandle om udbetalingen af de sidste to uger.

Beskæftigelsesministeriet har netop sendt et lovforslag i høring, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forventer at fremsætte lovforslaget i Folketinget tirsdag den 11. august.

Vi har samlet nogle af de oftest stillede spørgsmål og tilhørende svar. Men det er vigtigt at understrege, at indtil forslaget rent faktisk er blevet vedtaget af Folketinget, så kan der ske ændringer i modellen. Svarene skal derfor tages med det forbehold.

Man kan læse mere om lovforslaget på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

Må man selv bestemme om man vil have de indefrosne feriepenge udbetalt nu eller lade dem stå?

Ja, udbetalingen er frivillig, så man kan vælge at lade pengene stå, hvis man ikke ønsker dem udbetalt nu. Hvis man vælger at få dem udbetalt nu, er forventningen, at man vil kunne få dem til oktober 2020.

Hvor mange ugers feriepenge kan man få udbetalt?

Lovforslaget lægger op til, at man kan få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge. I forbindelse med lanceringen af beslutningen i juni, udtalte finansminister Nicolai Wammen, at Folketinget vil forhandle om, hvad der skal ske med de resterende to ugers indefrosne feriepenge til efteråret.

Får man automatisk udbetalt de indefrosne feriepenge?

Nej, fordi det er frivilligt om man vil have penge udbetalt nu eller lade dem stå, skal man selv vælge at få pengene udbetalt nu. Der bliver udviklet en digital løsning, hvor man kan vælge at få sinde indefrosne feriepenge udbetalt nu.

Har alle opsparet feriepenge?

Nej, for at få udbetalt feriepenge, skal man have haft et lønnet job i perioden september 2019 til udgangen af august i år.

Hvor mange penge får man udbetalt?

Den præcise udbetaling afhænger af ens årsindkomst - herunder om man betaler topskat.
Danske Bank har regnet på, hvor meget man kan forvente at få udbetalt, alt efter hvad man tjener om året:

  •  Årlig indkomst før skat: 100.000 - udbetaling på 4.500 kroner efter skat.
  • Årlig indkomst før skat: 200.000 - udbetaling på 9.000 kroner efter skat
  • Årlig indkomst før skat: 300.000 - udbetaling på 12.600 kroner efter skat
  • Årlig indkomst før skat: 400.000 - udbetaling på 16.800 kroner efter skat.
  • Årlig indkomst før skat: 500.000 - udbetaling på 21.000 kroner efter skat.**
  • Årlig indkomst før skat: 600.000 - udbetaling på 19.200 kroner efter skat.**

** Topskattegrænsen er i år på 531.000 kroner og påvirker derfor udbetalingen af feriepenge efter skat, når ens løn ligger over det leje.