Ved Fødevareforbundet NNF's stand ved DM i Skills kan man komme med på en virtuel tur hos en fødevareproducent.
Ved Fødevareforbundet NNF's stand ved DM i Skills kan man komme med på en virtuel tur hos en fødevareproducent.
16. januar 2020
Skrevet af Nikolaj Søndergaard
Foto af Andreas Bro
Reportage

DM i Skills: Kom på virtuel guidet tur i fødevarebranchen

Ved DM i Skills skal fem nye virtual reality-film give flere unge lyst til at vælge en uddannelse i fødevarebranchen.

Fødevareforbundet NNF har taget et nyt redskab i brug for at få flere unge til at vælge en uddannelse inden for fødevarebranchen: Virtual reality.

Ved DM i Skills i Bella Center i København kan de besøgende ved forbundets stand komme på en virtuel guidet tur på et slagteri, et bageri, et konditori, en slagterbutik eller et mejeri ved hjælp af et par VR-briller.

Når man tager brillerne på, vælger man en af de fem film og pludselig føles det som at stå midt i en arbejdsdag på en fødevarevirksomhed. 'Guiden' på hver af de fire ture er en elev det pågældende sted, der fortæller om livet som lærling.

Artiklen fortsætter under billedet

En af de unge, der har prøvet brillerne, er 18-årige Nicki Christensen fra Kalundborg, der står yderst til højre.

- Man ser, hvordan det er derude

En af de unge, der netop har prøvet et virtuelt besøg i en slagterbutik, er 18-årige Nicki Christensen fra Kalundborg.

- Det var godt. Man lærte lidt af det hele, fortæller han.

Nicki Christensen synes, at han med VR-filmene får et bedre indblik i livet som slagterelev, end hvis han blot fik noget information mundtligt eller på skrift.

- Man får en anden viden om det, for man ser, hvordan det er derude, siger han.

Samme oplevelse har 14-årige Nanna Walsøe fra Fredericia. Hun er sammen med sin skoleklasse kommet den lange vej til København i bus for at besøge DM i Skills. For hende var det især det, at hun kan se, hvor eleverne arbejder, der var en ny oplevelse.

- Det var godt lavet, siger hun.

Når de unge har set en video, får de udleveret et sæt 'papbriller', der kan forvandle en almindelig smartphone til et par VR-briller. På den måde kan de unge se eller gense de fem videoer derhjemme. Du kan selv downloade en ny videoapp til formålet neders i artiklen og se videoerne på din smartphone.

Artiklen fortsætter under billedet.

I Fødevareforbundet NNF's stand står elever fra branchen klar til at hjælpe de unge besøgende med VR-brillerne og fortælle om elevlivet.

Et helt andet indblik

For Fødevareforbundet NNF har filmene det klare formål at få flere unge vil vælge en uddannelse inden for forbundets fag.

- Filmene giver et helt andet indblik i livet som elev i de her brancher, end de unge ellers kan få. Vi tror på, at det giver flere unge blod på tanden, at de nu kan få oplevelsen af selv at stå på f.eks. et slagteri og lære om elevlivet fra en, der selv lever det, siger Per Hansen, der er forbundssekretær med ansvar for uddannelsesområdet.

Det er meningen, at de fem film skal bruges til DM i Skills og lignende begivenheder de kommende år. Og takket være den nye app, kan man også se filmene på sin egen smartphone:

Download appen til iPhone her

Download appen til Android her

I 2019 var over 50.000 besøgende forbi DM i Skills, og der bliver også masser af muligheder for at vise fødevarebranchen frem i 2020.