Foto af Coco Mette Cecilie / Colourbox
Nyhed

Arbejdspladser køres ud af Danmark: Eksport af smågrise overstiger snart slagtninger i Danmark

Fødevareforbundet NNF har fået foretræde for Miljø- og Fødevareudvalget og vil bl.a. problematisere, at der i 2021 sandsynligvis vil blive eksporteret flere levende grise, end der slagtes i Danmark.
Genre: Grisetransport
Genre: Grisetransport

Fra 2005 til 2018 er antallet af slagtninger i Danmark faldet med over fire millioner, mens smågriseeksporten i samme periode er steget med omkring 11 millioner. Det koster danske arbejdspladser, mener Fødevareforbundet NNF, der i dag har fået foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

"Hver eneste dag bliver tusindvis af grise kørt ud af landet, mens mine medlemmer må leve i frygt for at miste deres arbejde på grund af manglen på slagtegrise. Det er en helt uholdbar situation," siger forbundsformand Ole Wehlast.

Artiklen fortsætter under grafen.

Udviklingen i slagtninger af grise i Danmark og eksporten af levende grise (mio. grise)

Tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at de danske slagteriers produktion i 2019 var faldet til det laveste niveau i 28 år. Samtidig eksporterede Danmark næsten 15 mio. smågrise til udlandet, hvor de opdrættes og slagtes. Det skriver Agriwatch.

Ole Wehlast håber, at han ved dagens møde kan råbe politikerne op ved bl.a. at pege på gevinsten for Danmark ved, at grisene bliver i Danmark. Der skal nemlig slagteriarbejdere til at slagte grisene på slagterierne, mens der ikke er mange danske arbejdspladser at hente ved eksporten af levende grise.

Forbundsformanden mener ikke, at branchen har formået selv at løse udfordringerne.

"Så vi håber, at politikerne vil træde til," siger Ole Wehlast.