Reportage: Tog en chance og endte i sit drømmejob
Det var ikke, fordi 27-årige Besim Avdic havde drømt om at blive slagter. Men da han en dag så et jobopslag, hvor Danish Crown søgte lærlinge, kastede han sig ud i det.
- Det kunne være sjovt at prøve, siger Besim Avdic, som fik en læreplads på slagteriet og startede på den toårige uddannelse som industrislagter.
- Jeg blev rigtig glad for det. Man tjener gode penge, men man arbejder også for dem. Det er hårdt fysisk arbejde, men det kan jeg godt lide - især når man skærer med kniven. Det er lige meget, hvor stærk du er, hvis du ikke har den rigtige teknik med kniven, siger Besim, som i 2018 blev uddannet industrislagter.
Prøv det!
Besim valgte at bygge videre på sin uddannelse med et speciale, og består han sin svendeprøve i marts, kan han kalde sig industrislagter med speciale i svineslagtning. Han har en klar opfordring til unge, der måske ikke helt ved, om slagteruddannelsen er noget for dem:
- Prøv det! Jeg vidste heller ikke, hvad det var, eller om det var noget for mig, men det er virkelig fedt, siger Besim, der på sigt drømmer om at uddanne sig til slagtermester.
Bliv klogere på livet som slagterlærling ved at klikke dig gennem billedgalleriet:
Jeg er ude på slagteriet kl. 5.30, hvor jeg skifter tøj og tager udstyr på, så jeg er klar i produktionen kl. 6.00. I starten står man meget sammen med vores lærlingeansvarlig Niels, men efter første skoleforløb får man lov at stå med en svend og med tiden alene. I løbet af de to års uddannelse skal man gennem alle stationerne: opskæringen, skinker, forender, kam og bryst, siger Besim.
- Vi har en masse udstyr, vi skal have på. En skærehandske i metal, armguards som er forlængere af skærehandsken og en wizardhandske, som kniven ikke kan skære igennem. Og så brynjen som dækker fra over hjertet og ned til livet. Den skal lærlinge altid have på, siger Besim.
- Under uddannelsen veksler man mellem skoleforløb og arbejde. Det kan jeg godt lide, for det giver en god blanding. På skolen gik jeg i klasse med Lasse, som jeg også arbejder sammen med. Så vi kender hinanden rigtig godt. Lasse har lige deltaget i DM i Skills for industrislagtere, og inden konkurrencen brugte han vildt meget tid på at øve sig i udskæringerne, siger Besim.
- Vi er mange unge på slagteriet, og det er fedt. Stemningen er god, og jeg synes, vi har et godt sammenhold. Vi har det sjovt sammen og holder også en del fester. Når vi er afsted på skole, bor vi jo på skolehjemmet sammen i mange dage, hvor vi udover at gå i skole også spiser sammen og hygger os, siger Besim