Sådan ser fastelavnsbollerne ud, når der er færdigbagte og har fået en flot glasur.
Sådan ser fastelavnsbollerne ud, når der er færdigbagte og har fået en flot glasur.
12. februar 2021
Skrevet af Nikolaj Søndergaard
Foto af Rune Evensen
Reportage

Reportage: Boller op, boller ned...

Hos kagefabrikken Mette Munk producerer de hvert år millioner af fastelavnsboller, men på mange måder foregår produktionen som hos en lille håndsværksbager - bare i en helt anden målestok.

Hos kagefabrikken Mette Munk producerer de hvert år millioner af fastelavnsboller, men på mange måder foregår produktionen som hos en lille håndsværksbager - bare i en helt anden målestok.

Danskerne er vilde med fastelavnsboller. Det står klart, når man træder indenfor på kagefabrikken Mette Munk nogle uger inden fastelavn. Tusinder af fastelavnsboller ruller hver eneste time over båndet, der kører i døgndrift.

I alt bliver det til ca. 4 millioner frosne fastelavnsboller på en sæson på den Odense-baserede virksomhed. Hvis man dertil prøver at forestille sig, hvor mange fastelavnsboller, der bages på andre fabrikker, hos håndværksbagerne og hjemme i de private køkkener, så står det klart, at vi er en nation af fastelavnsbolleelskere. For selvom Mette Munk eksporterer wienerbrød til hele verden, så er fastelavnsbollerne kun til det danske marked.

Se hvordan Mette Munks millioner af fastelavnsboller bliver til i galleriet:
Artiklen fortsætter under galleriet

Gærdejen hos Mette Munk laves stort set ligesom hos en håndværksbager, men bare i en meget større skala.

Gærdejen hos Mette Munk laves stort set ligesom hos en håndværksbager, men bare i en meget større skala. Rune Evensen

René Hoffbeck blev udlært bager i 1992 og har arbejdet hos Mette Munk de seneste fem år.

René Hoffbeck blev udlært bager i 1992 og har arbejdet hos Mette Munk de seneste fem år. Rune Evensen

En wienerdej bliver til ved at rulle fedtstof ind i en gærdej, der derefter foldes og udrulles gentagende gange, så den kommer til at bestå af mange adskilte lag. Det giver de mange karakteristiske sprøde lag, når dejen bages. Hos Mette Munk klares foldningen af maskiner.

En wienerdej bliver til ved at rulle fedtstof ind i en gærdej, der derefter foldes og udrulles gentagende gange, så den kommer til at bestå af mange adskilte lag. Det giver de mange karakteristiske sprøde lag, når dejen bages. Hos Mette Munk klares foldningen af maskiner. Rune Evensen

Dejen til Mette Munks fastelavnsboller foldes først til fire lag, inden den rulles ud og foldes til seks lag mere. Dermed har den færdige dej 24 lag. Andre former for wienerbrød har flere. F.eks. har virksomhedens cremeboller 48.

Dejen til Mette Munks fastelavnsboller foldes først til fire lag, inden den rulles ud og foldes til seks lag mere. Dermed har den færdige dej 24 lag. Andre former for wienerbrød har flere. F.eks. har virksomhedens cremeboller 48. Rune Evensen

Mette Munk laver mange andre slags wienerbrød end fastelavnsboller, og de eksporterer til store dele af verden. Japan og USA er nogle af de lande, der aftager dansk wienerbrød fra Odense-fabrikken.

Mette Munk laver mange andre slags wienerbrød end fastelavnsboller, og de eksporterer til store dele af verden. Japan og USA er nogle af de lande, der aftager dansk wienerbrød fra Odense-fabrikken. Rune Evensen

Fastelavnsbollerne bages ikke på fabrikken, men sælges ubagte og frosne, så kunderne selv kan bage dem færdige.

Fastelavnsbollerne bages ikke på fabrikken, men sælges ubagte og frosne, så kunderne selv kan bage dem færdige. Rune Evensen

Mette Munk har ca. 90 ansatte i produktionen. Ved hjælp af maskiner kan de producere mange millioner kager hvert eneste år.

Mette Munk har ca. 90 ansatte i produktionen. Ved hjælp af maskiner kan de producere mange millioner kager hvert eneste år. Rune Evensen

De ubagte fastelavnsboller produceres på virksomhedens første sal, inden de her kører nedenunder, hvor de fryses og pakkes – klar til at blive kørt ud til kunder i hele landet.

De ubagte fastelavnsboller produceres på virksomhedens første sal, inden de her kører nedenunder, hvor de fryses og pakkes – klar til at blive kørt ud til kunder i hele landet. Rune Evensen

Virksomheden ser hele Norden som sit hjemmemarked, men når det gælder fastelavnsbollerne, er det udelukkende Danmark, der produceres til.

Virksomheden ser hele Norden som sit hjemmemarked, men når det gælder fastelavnsbollerne, er det udelukkende Danmark, der produceres til. Rune Evensen

Sådan ser fastelavnsbollerne ud, når der er færdigbagte og har fået en flot glasur.

Sådan ser fastelavnsbollerne ud, når der er færdigbagte og har fået en flot glasur. Rune Evensen

Et lille bageri, der har vokset sig stort

Når man kan producere i de mængder, som de gør hos Mette Munk, kan man være tilbøjelig til at tro, at der bliver 'snydt' i processen. Men der ingen hokuspokus i Mette Munks wienerbrød, fortæller René Hoffbeck, der har været hos virksomheden i fem år.

- Vi laver det ligesom en bager ville gøre det, siger han.

Og René Hoffbeck ved, hvad han taler om. Han blev nemlig selv udlært bager i 1992.

Hemmeligheden bag de store mængder er moderne teknologi. Store maskiner hjælper blandt andet med at folde og udrulle kilometervis af wienerdej, så fastelavnsbollerne får de mange sprøde lag. Også fyldet til fastelavnsbollerne laves på stedet på store røremaskiner.

Som de siger hos Mette Munk:

- Vi er et lille bageri, der har vokset sig stort.