Foto af Henrik Bjerg
Det ku' ske for dig

Joan kom til skade uden for arbejdstiden og fik hjælp af sin fagforening

Da Joan Bach fik knust sit håndled uden for arbejdstid, blev hun overrasket over, at fagforeningen kunne hjælpe. I dag er hun lykkelig for den hjælp, hun fik.

Det kunne ifølge lægerne ikke have været et mere uheldigt fald, end det Joan Bach var udsat for, da hun stod stille med cyklen mellem benene, fik overbalance og landede sådan, at alle knoglerne i hendes håndled blev knust.

Efter næsten fire timer på operationsbordet kunne Joan nu se frem mod en sygemelding, der varede i seks uger, hvorefter hun langsomt startede op på sin arbejdsplads Kelsen Group i Nr. Snede.

Og det var her hendes chef rådede hende til at spørge sin tillidsrepræsentant, om det ikke ville være en god idé at kontakte fagforeningen. Joan gik til sin tillidsrepræsentant, der med det samme satte hende i kontakt med den lokale afdeling.

- Jeg blev overrasket over, at fagforeningen ville involveres i sagen. Jeg havde slet ikke tænkt den tanke, for jeg var jo ikke på arbejde, da skaden skete, siger Joan.

Smidt af sygedagpenge

På sin arbejdsplads blev Joan mødt af fleksibilitet og forsikringer om, at hun endelig ikke måtte overanstrenge sig. Derfor arbejdede hun mest ved computer og kun fire timer om ugen det første stykke tid. Tre dage om ugen gik nemlig med, at Joan skulle genoptræne sin hånd.

På grund af det lave timetal var Joan stadigvæk på sygedagpenge, og da jobkonsulenten fra kommunen første gang kom forbi, sagde hun også, at det var helt rigtigt at starte langsomt op.

Men 22 uger efter operationen stoppede Joans sygedagpenge pludseligt med den begrundelse, at kommunen ikke kunne se nogen tidshorisont på hendes sygemelding.

- Det kunne jeg slet ikke se nogen mening i, for kommunen havde ikke indhentet nogle lægefaglige dokumenter, der sagde noget om den udvikling, jeg havde været igennem siden operationen, siger Joan Bach.

Ankede sagen med hjælp fra Fødevareforbundet NNF

Joan fik vejledning fra fagforeningen i at anke sagen, men da hun fik afslag, overgik sagen til sagsbehandler Ósk Wall fra Fødevareforbundet NNF, som ankede sagen til Ankestyrelsen og fik medhold. Joan endte derfor med at få fire måneders sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

- Jeg er helt fantastisk glad for at stå i en fagforening. Ósk har været så god til at lytte, og jeg tror altså ikke, jeg havde klaret kampen mod kommunen alene, siger Joan.

Hun er glad for de penge, hun fik tilbage, men det er ikke dét, der fylder mest for hende:

- Retfærdighedsfølelsen er det, der fylder mest. De havde altså ikke ret til at smide mig af sygedagpengene, og det er bevist nu, siger hun.

Sagsbehandler: Mange ved ikke, at fagforeningen kan hjælpe

Ifølge sagsbehandler i Fødevareforbundet NNF Ósk Wall er der mange medlemmer, som ikke ved, at de kan få hjælp hos Fødevareforbundet NNF, hvis de kommer til skade uden for arbejdstiden.

- Reglerne i systemet er jo lige så bøvlede uanset, hvordan man kommer til skade, og det skal et medlem selvfølgelig have hjælp til. Hvis der ligger en sygemelding, så kan man få hjælp i sociale sager, b.la. sygedagpenge, jobafklaringsforløb eller seniorpension, siger Ósk Wall.

Hun opfordrer derfor medlemmer til altid at kontakte forbundet, hvis der er noget, de er i tvivl.

- Man er altid velkommen til at ringe til os. Det behøver ikke kun at være i komplekse sager - vi er altid klar med råd og vejledning, siger hun.