Nyhed

Første OK20 forlig på plads

CO-industri og DI er enige om en ny 3-årig overenskomst på industriområdet. Dermed er vejen banet for de næste overenskomstforhandlinger.

Næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen glæder sig over, at forliget på CO-industriområdet er på plads. Det er en vigtig milepæl i OK20:

- Jeg vil gerne ønske parterne tillykke. Helt overordnet er det positivt, at arbejdstager og arbejdsgiverne har kunnet nå hinanden. Samtidig er netop forliget mellem CO-Industri og DI et vigtig forlig, fordi det er første forlig i rækken af de alle overenskomster, der skal forhandles i 2020. Det såkaldte gennembrudsforlig er kendt for at sætte rammerne for de efterfølgende forlig, forklarer Jim Jensen.

Han ser frem til at få gennemgået forliget i nærmere detaljer og dykke ned forligets forskellige aftaler.

Industriens overenskomst er en minimallønsoverenskomst. Det betyder, at det kun er dele af lønstigningerne, der fastlægges ved overenskomstforhandlingerne. Resten af lønnen forhandles lokalt på arbejdspladserne.

Størstedelen af Fødevareforbundet NNF's overenskomster er normallønsoverenskomster. Her fastlægges hele lønstigningen i overenskomsten, og der er ikke efterfølgende lokale lønforhandlinger.

- Normallønsoverenskomsterne vil uden tvivl skulle forholde sig til forliget mellem CO-industri og DI, men "pengene" i det forlig er ikke retvisende for normallønsområdet. Jeg glæder mig nu til, at vi kan rykke vores overenskomstforhandlingerne ind i næste fase, hvor det hele bliver lidt mere konkret. Det bliver spændende at udtømme muligheder, fastslår næstformand Jim Jensen.

CO-forliget dækker ca. 230.000 lønmodtagere på 6.000 virksomheder.