Jeg mener

Wehlast: Det politiske håndværk er godkendt

Den nyligt indgåede finanslov vidner om en regering, der har styr på sin opgave, og som har formået at skabe ro om finansloven i en ellers kaotisk tid, mener forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast.

Andre år har finanslovsforhandlingerne udløst store politiske kriser, og regeringerne og deres støttepartier har med bulder og brag kæmpet en finanslov lige over målstregen.

I år er forhandlingerne sket stille og roligt, og 2. søndag i advent kunne finansminister Nicolai Wammen præsentere en finanslov, som (næsten) alle nikker godkendende til. I en tid, hvor ingen kender morgendagens udfordringer, og hvor vi mere end nogensinde har brug for et stærkt politisk system, vil jeg gerne rose - ikke bare regeringen og dens støttepartier for at nå sikkert i mål - men også oppositionen for ikke at tvangsopføre det slidte teaterstykke om ”det er også for galt”.

Jeg glæder mig dels over, at der er skabt ro over næste års statsbudget, og dels over, at vi har et overvældende flertal af ansvarlige folketingspolitikere - på begge sider af midten - der kan se ud over egen næsetip og tage ansvar for nationens ve og vel.

Udhulingen af dagpengene ser desværre ud til at skulle fortsætte endnu et år. Cornakrisen har ellers bevist, at et flertal på Christiansborg har indset, at de mange års heksejagt på dagpengesystemet er gået for vidt.
- Forbundsformand Ole Wehlast

Et fornuftigt grønt mærke

Indholdsmæssigt lever finansloven også op til det, vi kunne forvente.

Jeg har med tilfredshed konstateret, at det ser ud til, at fødevarebranchen ikke bliver pålagt nye afgifter. Det betyder ikke, at finanslovsaftalen ikke har et grønt afsæt, men det grønne tiltag er i stedet bragt ind blandt andet ved statens opkøb af lavbundsjorde.

Det er en ren win-win situation, hvor naturen og klimaet vinder, uden at landbruget og erhvervslivet taber.

Hvad med dagpengene?

Der er dog et enkelt sted, hvor jeg gerne havde set, at finansaftalen var faldet anderledes ud.

Udhulingen af dagpengene ser desværre ud til at skulle fortsætte endnu et år. Cornakrisen har ellers bevist, at et flertal på Christiansborg har indset, at de mange års heksejagt på dagpengesystemet er gået for vidt.

I kølvandet på forårets nedlukning har adskillige hjælpepakker suspenderet de skrappe dagpengeregler. Jeg havde derfor håbet, at politikerne var klar til at gå skridtet ud og rulle de værste forringelser tilbage.

Men det blev ikke denne gang – vi fortsætter derfor arbejdet for et bedre dagpengesystem i 2021.