Jeg mener

Wehlast: 2020 har budt på op- og nedture uden sidestykke

2020 vil gå over i historien som et af de mest udfordrende år i forbundets historie, men også året med nogle af de største sejre.
Ole Wehlast forbundsformand
Ole Wehlast forbundsformand

Jeg kan ikke huske, at Fødevareforbundet NNF nogensinde har haft et år med så store udsving: Pandemien har lagt et tungt pres på os alle, og samtidig har vi vundet en af de største sejre i vores forbunds historie. Ja, 2020 er i sandhed et mærkeligt år at tænke tilbage på.

Men først og fremmest vil jeg gerne sende en stor tak til medlemmerne af Fødevareforbundet NNF for jeres indsatsen under coronakrisen. I har været med til at sørge for, at vi som samfund har klaret os så godt, som vi har indtil nu. Danskerne kan fortsat få steg på bordet, kager til kaffen og smør på brødet.

Vi har kunnet fastholde eksporten af fødevarer til udlandet, og dermed er der fortsat med at rulle penge ind i den pressede statskasse, mens hjælpepakkerne er rullet ud. Det er godt gået, og det fortjener anerkendelse.

Den største sejr i min tid som formand

Det er næsten paradoksalt, at dette år, der af mange betegnes som et rædselsår, skulle blive året, hvor vi i Fødevareforbundet NNF kom i mål med den største sejr i min tid som formand.

Siden efterlønnen blev slagtet i 2011, har vi presset på for en ordning, der giver vores medlemmer ret til at forlade arbejdsmarkedet med værdighed. I de seneste år har vi intensiveret den indsats, og årets højdepunkt var derfor uden tvivl, da regeringen den 10. oktober præsenterede en aftale om ret til tidlig pension. Kort før jul blev det endelige forslag stemt igennem, og snart kan nedslidte medlemmer få gavn af ordningen

Jeg vil gerne kvittere for den store indsats, vores medlemmer har ydet i den forbindelse. I har råbt op i medierne og fortalt politikerne om virkeligheden ude på arbejdspladserne. Aftalen var aldrig kommet i hus, hvis ikke en ordning for de nedslidte var et klart krav fra vælgerne. Og dette krav kom ikke mindst fra jer.

Der er nok mange, der glæder sig til at sige farvel til 2020, og jeg håber også, at vi i 2021 slipper af med pandemien. Men jeg glæder mig samtidig over, at vores fællesskab trods udfordringerne står stærkt – måske endda stærkere end før.
- Ole Wehlast forbundsformand

Bedste overenskomstresultat i årevis

Jeg må selvfølgelig også runde årets overenskomstforhandlinger, hvor det i år lykkedes os at komme i mål med aftaler næsten hele vejen rundt – for første gang i mange år. Aftalerne blev bakket op af medlemmerne, der stemte overenskomsterne igennem med flotte flertal.

Jeg er sikker på, at de forbedringer, vi har fået forhandlet på plads, vil have stor positiv betydning for vores medlemmer. Så også her er der altså nogle gode ting at se tilbage på i dette mærkelige år.

Det samme gælder på uddannelsesområdet. I Fødevareforbundet NNF mener vi, at uddannelse gennem hele livet er vejen til at sikre sig en plads på fremtidens arbejdsmarked. Derfor er det positivt, at vi har indledt et samarbejde med DI, så vi kan komme endnu mere ud på virksomhederne og understøtte det arbejde vores tillidsfolk og uddannelsesambassadører yder.

Der er nok mange, der glæder sig til at sige farvel til 2020, og jeg håber også, at vi i 2021 slipper af med pandemien. Men jeg glæder mig samtidig over, at vores fællesskab trods udfordringerne står stærkt – måske endda stærkere end før. Fødevareforbundet NNF er klar til hvad end 2021 måtte bringe.

Godt nytår.