Foto af Rune Evensen
Nyhed

Sympatikonflikt hos KødGrossisten: Fuld opbakning til 3F’s kamp for overenskomst

Fødevareforbundet NNF igangsætter en sympatikonflikt hos KødGrossisten A/S. Tillidsrepræsentant Annika Gry Jensen og hendes kollegaer, der er medlem af Fødevareforbundet NNF, må derfor ikke fremstille, pakke eller håndtere produkter til Jensens Bøfhus. ”Vi bakker op, for tænk, hvis det var vores overenskomst, der blev opsagt”, lyder det fra tillidsrepræsentanten.
Fællestillidsrepræsentant på Kødgrossisten Annika Gry Jensen.
Fællestillidsrepræsentant på Kødgrossisten Annika Gry Jensen.

Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der arbejder hos Kødgrossisten A/S, bliver nu en del af konflikten mellem fagforeningen 3F og restaurantkæden Jensens Bøfhus om indgåelse af overenskomst.

Torsdag den 3. december igangsætter Fødevareforbundet NNF en sympatikonflikt over for KødGrossisten A/S i Vemmelev, som leverer produkter til Jensens Food A/S, der er tiltænkt Jensens Bøfhus-restauranterne.

Sympatikonflikten skyldes, at fagforeningen 3F ligger i konflikt med restaurantkæden Jensens Bøfhus, fordi kæden har opsagt sin overenskomst. 3F har derfor anmodet Fødevareforbundet NNF og andre forbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) om at støtte op om 3F ved at lave sympatikonflikter.

- Tænk, hvis KødGrossisten opsagde vores overenskomst, og vi skulle gå 30 eller 50 kroner ned i timen. Så ville der være ramaskrig.
- Annika Gry Jensen, tillidsrepræsentant hos KødGrossisten A/S

Fra den 3. december må medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der er ansat hos KødGrossisten, ikke fremstille, pakke eller håndtere produkter til Jensens Bøfhus.

– Kollegaerne kan godt forstå det, for i bund og grund handler det jo om løndumping. Tænk, hvis KødGrossisten opsagde vores overenskomst, og vi skulle gå 30 eller 50 kroner ned i timen. Så ville der være ramaskrig. Derfor bakker vi op og er solidariske. Det er sådan den danske model virker – at alle forbundene i FH står sammen og viser, at det her er ikke okay, siger tillidsrepræsentant Annika Gry Jensen og fortsætter:

– Der er rigtig mange, som tænker, at den danske model ikke eksisterer længere. Nu viser vi, at det gør den.

Vidste de kunne ende i sympatikonflikt

Sympatikonflikten hos KødGrossisten er nummer to, som Fødevareforbundet NNF har igangsat på baggrund af konflikten mellem 3F og Jensens Bøfhus. Tilbage i september startede Fødevareforbundet NNF en sympatikonflikt hos Jensens Foods A/S, som forarbejder og leverer kød direkte til Jensens Bøfhus-restauranterne.

– Jeg har fulgt sagen rimelig tæt, fordi jeg vidste, at vi leverer til Jensens Foods. Derfor var jeg godt klar over, at vi kunne risikere at komme i sympatikonflikt, siger Annika Gry Jensen.

Hun har derfor gjort meget ud af at informere kollegaerne og forberede dem på, at de kunne ende i den situation.

– Kollegaerne er helt trygge ved, at vi skal i sympatikonflikt. Den er lovlig og varslet. Vi følger reglerne, og kollegaerne ved, at de har en sikkerhed i deres job og ikke har gjort noget forkert, siger Annika.

I praksis kommer sympatikonflikten ikke til at få stor betydning for Annika og kollegaernes hverdag, da det ifølge Annika kun er en lille del af produktionen, der leveres til Jensens Foods.

Informationsmøde i den lokale afdeling

Gennem forløbet har Annika Gry Jensen haft tæt kontakt med Fødevareforbundet NNF, og den 3. december har Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne inviteret medlemmer, der arbejder hos KødGrossisten, til informationsmøde i afdelingen i Ringsted.

– Jeg har opfordret kollegaerne til at komme, så de kan blive klogere på, hvordan sympatikonflikten kommer til at vedrøre deres arbejde. Eller hvis de er nysgerrige og har nogle spørgsmål, siger Annika Gry Jensen.

Hvad er en sympatikonflikt?

Hvis en fagforening ligger i konflikt med en arbejdsgiver, der ikke vil indgå overenskomst, kan fagforeningen bede andre fagforeninger under FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) om hjælp til konflikten. De kan hjælpe ved fx at iværksætte sympatikonflikter.

En sympatikonflikt går ud på, at medlemmerne fra andre fagforeninger afviser at udføre arbejde til den virksomhed, der ikke vil indgå en overenskomst.

Når medlemmerne af Fødevareforbundet NNF hos KødGrossisten A/S ikke vil levere til Jensens Bøfhus, støtter medlemmerne 3F’s kamp for at indgå en overenskomst med Jensens Bøfhus.