Nyhed

Snyd med hjælpepakker: Nyt lavpunkt

Fødevareforbundet NNF er gennem de seneste måneder blevet bekendt med, at flere arbejdsgivere sandsynligvis har snydt med corona-hjælpepakkerne og scoret gevinsterne. Næstformand Jim Jensen er rystet over sagerne.

Da corona’en lukkede Danmark ned fra midten af marts, gik det hårdt udover mange
virksomheder. Også landets bager- og slagterbutikker blev hårdt ramt, og mange steder måtte medarbejderne sendes hjem.

Men så kom Folketinget de mange pressede virksomheder i møde i form af hjælpepakker, der skulle holde hånden under både arbejdsgiverne og lønmodtagerne – herunder særlige hjælpepakker til virksomheder med lærlinge.

– Hjælpepakkerne var udtryk for, at fællesskabet gik ind og kompenserede dem, der led økonomiske tab i forbindelse med nedlukningen. Det var en udbredt opfattelse, at vi måtte stå ekstraordinært sammen for at sikre, at så mange som muligt kom gennem den uventede krise på den bedst mulige måde, siger Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF og fortsætter:

– Aldrig tidligere har Folketinget på så kort tid sendt så mange penge ud til de erhvervsdrivende. Det var virkelig en situation, hvor fællesskabet viste sin styrke.

– Vi er vant til at se arbejdsgivere, der presser citronen til det yderste, men jeg havde ikke troet, at der var nogle, der var så ligeglade med fællesskabet, at de ville udnytte hjælpe-pakkerne.
- Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

Mester fik hjælpepakke, lærling fik ingenting

Efter den første krisetid er overstået, har det dog vist sig, at nogle af de arbejdsgivere, der modtog hjælpepakkerne, sandsynligvis så stort på fællesskabet:

– Vi har flere sager, hvor det tyder på, at arbejdsgivere med lærlinge har modtaget corona-støtte med den ene hånd og udnyttet lærlingene med den anden. Fx en lærling, der ikke har fået løn i flere måneder, selvom det ser ud til, at mester har modtaget støtte fra hjælpepakkerne, siger Jim Jensen og fortsætter:

– Vi ser også på en sag, hvor en lærling skulle følge online skoleundervisning om dagen og så har arbejdet om natten. Her lader det til, at lærlingen kun har fået betaling for skoleopholdet – som mester sandsynligvis har modtaget refusion for – og ikke for de mange timers natarbejde.

Bliver du overrasket, hvis det viser sig, at der er arbejdsgivere, som har snydt med hjælpepakkerne?

– Ja, bliver jeg faktisk. Vi er vant til at se arbejdsgivere, der presser citronen til det yderste, når det kommer til arbejdstid, overtidsbetaling og den slags. Men jeg havde ikke troet, at der var nogle, der var så ligeglade med fællesskabet, at de på den her måde ville udnytte hjælpepakkerne.

Tænk, at der er nogle, der med fuldt overlæg misbruger et system, der er skabt udelukkende for at hjælpe dem.

– Tænk, at der er nogle, der med fuldt overlæg misbruger et system, der er skabt udelukkende for at hjælpe dem.
- Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

De få ødelægger det for de mange

Hvis nogle arbejdsgivere har snydt med hjælpepakkerne, ærgrer Jim Jensen sig over, at der er lærlinge, som er blevet udnyttet og penge, der er havnet i de forkerte lommer.

Men han ærgrer sig også over de konsekvenser, som snyderiet kan få for fremtiden.

– Formålet med hjælpepakkerne var jo at få økonomisk hjælp hurtigt ud til de erhvervsdrivende. Derfor var det også nemt for den enkelte mester at søge om at få andel i pakkerne. Systemet byggede i høj grad på tillid, men hvis nogen udnytter det, så får det konsekvenser, siger Jim Jensen og fortsætter:

– En anden gang vil det blive nødvendigt at bygge nogle bureaukratiske mekanismer ind, der gør det vanskeligere at snyde. Og så bliver det et mere tungt system for alle.

Hvad kommer der til at ske nu?

– Nu undersøger vi de sager, vi har kendskab til, og viser det sig, at der er snydt, så kører vi lærlingenes sager i vores fagretslige system. Lærlingene skal naturligvis have den løn, som de er berettiget til, og den læretid de har krav på. Og så indrapporterer vi sagerne til vores hovedorganisation FH, så hullerne kan blive lukket til næste gang, vi måtte stå i en lignende situation.

SNYDER DIN MESTER?

Fødevareforbundet NNF vil gerne høre fra dig, hvis du har mistanke om, at din mester har været lige lovlig kreativ eller ligefrem snydt med hjælperpakkerne.

Kontakt forhandlingssekretær for butiksområdet Mette Bisgaard Larsen på mail: mbl@nnf.dk eller telefon: 2855 8546.