Foto af Rune Evensen
Nyhed

”Jeg er ikke den samme person, som før jeg fik COVID-19”

I sommer blev Peter Wagner smittet med COVID-19 under udbruddet på Danish Crowns slagteri i Ringsted. Han er stadig mærket af følgevirkningerne efter sygdommen og med hjælp fra Fødevareforbundet NNF, har han nu fået anmeldt sin sygdom som en arbejdsskade.

– Jeg er ikke den samme person, som før jeg fik COVID-19. Det er helt sikkert. Jeg har slet ikke den samme energi som før, siger 53-årige Peter Wagner.

Han er en af de slagteriarbejdere, som blev smittet med COVID-19 under udbruddet på Danish Crowns slagteri i Ringsted i sommer.

Med hjælp fra Fødevareforbundet NNF har Peter og 102 kollegaer nu fået anmeldt COVID-19 som en arbejdsskade.

– Fagforeningens indsats har virkelig været god. De har hjulpet os med at få udfyldt alle papirerne og få anmeldt sagerne til de rigtige instanser. Det ville have været en stor belastning for mig, hvis jeg selv skulle have gjort det rigtigt og til tiden. Og de kollegaer, som er rigtig hårdt ramt, havde aldrig haft kræfter til at få klaret det selv, fortæller Peter Wagner.

Vi ved ikke, om det får en betydning i fremtiden. Derfor er det rigtig godt, at Fødevareforbundet NNF har sørget for at anmelde det.
- Peter Wagner, slagteriarbejder

Test bekræftede mistanken

Der er stor forskel på, hvor hårdt Peter og kollegaerne har været ramt af COVID-19, og hvordan de har det efter sygdommen. Men han har aldrig været i tvivl om, at det skulle anmeldes som en arbejdsskade.

– Selvfølgelig skal det anmeldes. Selv om der er nogle, der ikke har følgevirkninger lige nu, så er der ingen, der ved, hvordan de har det om et halvt eller helt år. Vi har ikke prøvet det her før, så vi ved ikke, om det får en betydning i fremtiden. Derfor er det rigtig godt, at Fødevareforbundet NNF har sørget for at anmelde det, siger Peter Wagner.

Selv blev han ramt af COVID-19 i slutningen af juli. Efter tre uger som reservetillidsrepræsentant med tæt kontakt til kollegaerne, fik han det dårligt, og en test bekræftede hans mistanke: Han havde COVID-19. Derefter fulgte en periode med smerter i hele kroppen og vejrtrækningsproblemer.

– Det vandrede rundt i kroppen: Først gjorde det sindssygt ondt i maven. Så var mine ben lige pludselig fuldstændig lammede, og så var min vejrtrækning påvirket. Da jeg havde været hjemme to-tre dage, ville jeg gå en tur, men jeg gik 50-100 meter, så kunne jeg ikke få vejret, fortæller Peter Wagner, som også led af hovedpine:

– Jeg har aldrig haft sådan en hovedpine før. Man tror, at hovedet springer i luften. Jeg kunne spise 15 piller, det reagerede det ikke på. Det var helt vildt.

Jeg passer mere på mig selv nu, for jeg ved ikke, hvordan min krop reagerer.
- Peter Wagner, slagteriarbejder

”Min krop er ikke, som den var før”

Tre uger efter sin positive test vendte Peter tilbage på arbejde, men han har stadig følgevirkninger efter COVID-19.

– Jeg har uro i kroppen næsten hver nat og sover ikke ret godt. Det er, som om det stikker i hele kroppen en gang imellem. Tit vågner jeg med hovedpine, og så går der en halv time til halvanden, så forsvinder den stille og roligt. Men hvis jeg så bliver stresset på arbejde, så kommer den igen, siger Peter og fortsætter:

– Jeg har altid godt kunne slå et ordentligt hul i jorden og te mig lidt, men jeg passer mere på mig selv nu, for jeg ved ikke, hvordan min krop reagerer. Min krop er ikke, som den var før. Når jeg er ude, sidder jeg hele tiden og frygter, at jeg får hovedpine, så jeg er nødt til at tage hjem. Det er ærgerligt, og jeg håber, det bliver bedre.

I alt har 103 smittede slagteriarbejdere fået anmeldt deres COVID-19-sygdom som en arbejdsskade. Peter håber, at de sidste kollegaer også vil kontakte Fødevareforbundet NNF og få deres sygdom anmeldt.

– Vi går og skubber lidt til de kollegaer, der ikke har været afsted endnu, og siger, at de skal se at komme derop, siger Peter Wagner.

Er du blevet smittet med COVID-19 på din arbejdsplads?

Så kontakt Fødevareforbundet NNF på tlf.: 38 18 72 72 og spørg efter a-skade-konsulenten i din afdeling.

Faktaboks: Kan man få anerkendt COVID-19 som en arbejdsskade?

For at få anerkendt COVID-19 som en arbejdsskade skal man have fået sygdommen i forbindelse med sit arbejde. I hver sag vil Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) foretage en konkret vurdering af, om sygdommen kan betragtes som en arbejdsskade.

Pr. 14. december 2020 har AES modtaget 2.138 anmeldelser om arbejdsskader relateret til COVID-19. Kilde: www.aes.dk