Nyhed

Tre medlemmer – tre holdninger til tidlig pension

Regeringen har præsenteret sit forslag til tidlig pension til nedslidte. Men hvad synes de medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der kan få gavn af forslaget, om det? Vi har spurgt tre af dem, som er startet tidligt på arbejdsmarkedet og ikke er med i efterlønsordningen.


John Erik Kristensen

59 år, slagteriarbejder hos Danish Crown og har været på arbejdsmarkedet siden 1977

– Jeg synes, det er et super godt og retfærdigt forslag. Nu får man ret til selv at bestemme. Det er ikke op til andre, og man skal ikke gennem et sundhedsfagligt udvalg. Nu kan enhver slagteriarbejder, der lever op til kravene, gå når han vil.

- Det betyder meget for mig, for jeg vil kunne gå nogle år før, og det giver mig ekstra tid sammen med mine børnebørn og familie.

- Selvfølgelig kan man diskutere, om 13.500 kr. før skat er nok eller retfærdigt, men man kunne måske overveje at udbetale arbejdsmarkedspensionen tidligere end pensionsalderen, så den kunne supplere. Nu skal de jo forhandle på Borgen, så må vi se, hvad det ender med, men hvis det bliver vedtaget, er det også en stor sejr for forbundet, som er gået forrest for at få det på dagsordenen.

Søren Lunau

59 år, arbejder på kagefabrikken Bisca og har været på arbejdsmarkedet siden 1979

– Det er ikke noget, jeg kan bruge til noget. Beløbsmæssigt svarer det til en folkepension, så man skal gå fra fuld løn ned til 13.500 kr. før skat. Det er nok de færreste, der kan klare det.

- Jeg synes hellere, man burde tilbyde de nedslidte at gå på deltid og så supplere deres løn, indtil de når pensionsalderen. Og så er der jo nogen, som er nedslidte lang tid før, de fylder 61 år. De kommer ikke i betragtning til den her ordning, så jeg synes, den er lidt snæver.

- For mig kommer den ikke til at have nogen betydning. Når jeg snart får skiftet mit andet knæ, så regner jeg med, at jeg fortsætter, til jeg kan gå på pension som 67-årig.

Arne Tang Skov

57 år, slagteriarbejder hos Tican. Har været på arbejdsmarkedet siden 1979

– Jeg kan kun se fordele ved den, og jeg vil nok også gøre brug af den på et tidspunkt, men ikke nødvendigvis med det samme. Hvis helbredet er til det, kan jeg godt finde på at arbejde et år eller to mere, men det er en god buffer, at vi får sådan en rettighed. Det betyder, at jeg kan få en værdig alderdom knap så præget af sygdom og smerter, som hvis jeg skulle have arbejdet længere.

- Når man har været 42 år på arbejdsmarkedet, så har man altså ydet det, man skal. Og de kalder det tidlig pension, så jeg synes ikke, man kan forvente mere end en pension.

- Jeg håber, den går igennem. Jeg kan ikke se, hvordan den kan blive meget bedre – kun hvis flere kunne få glæde af den. Og så er det med pensionsopsparingen på to millioner lidt træls. Hvis folk selv har kunne afse penge til pension, skal de ikke straffes for det.