Foto af Rune Evensen
Jeg mener

Respekt og anerkendelse

Afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Østjylland roser regeringens for sit udspil om tidlig pension - og Danish Crown for at bakke op.

Det er, hvad den socialdemokratiske regering med sit udspil om en værdig tilbagetrækning viser titusinder af lønmodtagere med fysisk nedslidende arbejde.

Regeringens beregninger viser, at ni ud af 10, der kan gøre brug af retten til at gå på tidlig pension, er enten ufaglærte eller faglærte med kort uddannelse. De har job, der slider hårdt på fysikken, og de fortjener retten til tidlig pension.

Respekt og anerkendelse er også, hvad jeg gerne vil udtrykke for en regering, der står ved sit valgløfte om at tilbyde en værdig tilbagetrækning som starten på et godt seniorliv til dem, der begyndte på arbejdsmarkedet, da de var teenagere.

For nogle viser sliddet sig måske at være så hårdt, at denne ret ikke er tilstrækkelig. Heldigvis findes førtidspension og seniorpension stadig for dem, der måske må bukke under for smerterne og ikke når at få retten til selv at vælge.

Værdig tilbagetrækning

Retten til tidlig pension er helt i tråd med Fødevareforbundet NNF's kampagne "Værdig tilbagetrækning", som blev søsat i begyndelsen af 2019. Den vandt genklang hos flere politiske partier og endte med at blive Socialdemokratiets bærende slogan i valgkamp 2019. Nu skulle det være "Arnes tur".

Arne er ganske vist bryggeriarbejder, men jeg er rigtig glad for, at det nu også er blevet mange fødevarearbejderes tur. Og mange håndværkeres. Og mange social- og sundhedsarbejderes.

Det er dem, regeringen hjælper med sit forslag til en tidlig pensions-ret. Forslaget kunne sagtens være endnu mere ambitiøst, og vi må bestemt ikke glemme, at det ikke kun er fysisk arbejde, der kan være nedslidende. Men forslaget fortjener respekt og anerkendelse, fordi det vil sætte en stopper for rækken af reformer, der i det nye årtusinde alt for ofte har vendt den tunge ende nedad og tilgodeset dem, der i forvejen har rigeligt.

Folkeligt flertal

Det allerbedste er, at et stort flertal i befolkningen - herunder rigtig mange fra de borgerliges rækker - ser ud til at bakke op om retten til tidligere pension til nedslidte. Derfor tror jeg også fuldt og fast på, at der er et solidt flertal i Folketinget for at sikre en mere værdig tilbagetrækning for dem, der har brug for det - med al den respekt og anerkendelse, som et langt, opslidende arbejdsliv fortjener.

Og så har jeg i øvrigt lyst til at udtrykke min anerkendelse over for ledelsen af Danmarks største slagterikoncern, Danish Crown, som i dag bakker op om retten til en værdig tilbagetrækning med tidlig pension. Det er næppe en holdning, der vækker begejstring i Dansk Arbejdsgiverforening.