Nyhed

Fødevareforbundet NNF: Hjemsendte slagteriarbejdere bliver underbetalt

Sunde og raske slagteriarbejdere, der af den ene eller anden grund har været hjemsendt i forbindelse med corona-situationen, bliver underbetalt af Danish Crown. Det mener Fødevareforbundet NNF. Sagen skal nu afgøres ved en voldgift.
Slagteri slagteriarbejder industri
Slagteri slagteriarbejder industri

I henholdsvis Silkeborg og Århus bor seks slagteriarbejder, der til daglig arbejder på Danish Crowns slagteri i Horsens. Da smittetallene i de to byer pludselig begyndte at stige i starten af august, blev de bedt om at blive hjemme fra arbejde, så de ikke risikerede at bringe eventuel smitte ind på slagteriet.

De seks slagteriarbejdere gjorde, hvad de fik besked på, men de blev noget overraskede, da de så deres lønseddel. I stedet for at få et gennemsnit af deres løn gennem de seneste fire uger – en aflønningsform man bruger, når folk ikke selv er skyld i ikke at kunne arbejde - fik de blot deres timeløn. Altså en lønnedgang på omkring 50 - 60 kroner pr. time.

Det har vakt harme både hos de hjemsendte slagteriarbejdere og hos Fødevareforbundet NNF.

Ulykken her hedder corona

Udover de århusianske og silkeborgensiske slagteriarbejdere er også flere slagteriarbejdere på slagteriet i Ringsted blevet hjemsendt med timeløn, efter slagteriet har været lukket ned på grund af corona-udbrud.

Det er simpelthen ikke fair, mener næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen:

- Det er sunde og raske mennesker, der hellere end gerne vil gå på arbejde og tjene deres løn. Virksomheden vil ikke have dem på arbejde, så må virksomheden kompensere dem for den tabte indtjening. Der er mig bekendt ingen andre faggrupper på slagterierne, der er blevet trukket i løn, fordi de er blevet sendt hjem - hverken smede, HK’ere, arbejdsledere eller øvrige funktionærer. Hvorfor i alverden skal slagteriarbejderne, som virksomheden ellers hævder er de vigtigste på virksomheden, sendes hjem på underbetaling?

Han undrer sig over, at virksomheden ikke af sig selv har betalt slagteriarbejderne, som hvis de havde været hjemsendt på grund af en arbejdsulykke:

- Virksomheden er jo vant til at aflønne medarbejdere, som ikke selv er skyld i, at de ikke kan udføre deres arbejde ordentligt. Hvis en slagteriarbejder har været ude for en ulykke, bliver han jo heller ikke sendt hjem på timeløn. Det burde ikke være så svært; her hedder ulykken bare corona.

Problemet fortsætter

Fødevareforbundet NNF har haft indbragt sagen til forhandling mellem de to hovedorganisationer FH og DA, men der kunne ikke opnås enighed:

- Arbejdsgiverne vil have, at uenigheden skal afgøres ved en faglig voldgift, hvilket desværre kan blive en langtrukken proces. Det er problematisk for vores medlemmer, at de ikke kan få en hurtig afklaring – ikke mindst fordi så længe der ikke er faldet en afgørelse, kan Danish Crown fortsætte med den underbetaling, vi mener har fundet sted. En hurtig afklaring havde afgjort været at foretrække, siger Jim Jensen.

Han er hæfter sig ved, at den problematiske betaling af hjemsendte medarbejdere ikke er begrænset til et enkelt eller to slagterier, men gælder alle slagterier.

Huslejen falder ikke på grund af corona

Jan Bruno Christensen har som fællestillidsrepræsentant på slagteriet i Ringsted flere kolleger, der føler sig snydt af Danish Crown.

Og han tror ikke, at de vil acceptere at skulle vente måneder på at få afklaret uenigheden om deres løn:

- Vi har været gennem nogle barske uger. Folk har måttet gå i isolation og har accepteret at skulle testes flere gange om ugen. Samtidig har de skullet stå model til udskamning i nabolaget – og nu viser det sig så ovenikøbet, at de har mistet tusindvis af kroner. Frustrationen blandt mine kolleger er absolut til at tage og føle på, forklarer han.

For nogle kolleger er den uventede lønnedgangen særdeles kritisk:

- Blandt mine kolleger er fx en del enlige forsøgere, der kun akkurat lige har til dagen og vejen, ligesom vi også har mange ægtepar, der bliver dobbelt ramt af lønnedgangen. Som en af dem sagde: vores husleje og el-regning bliver jo ikke billigere af, at der har været corona-udbrud på slagteriet. Det, man skal huske på, er, at det her jo går ud over sunde og raske mennesker – og de har fem-seks negative corona-test, der beviser, at de er raske, forklarer Jan Bruono Christensen.

Behov for dialog og løsning nu

Han håber, at virksomheden får øjnene op for alvoren og tager initiativ til en konstruktiv dialog med medarbejderne, både i Ringsted og i resten af landet:

- Mine kolleger har brug for en afklaring hurtigst muligt. En faglig voldgift kan tage op mod et halvt år, før den bliver afgjort. Så lang tid tror jeg ikke, at mine kolleger er indstillet på at vente. Det er ikke deres skyld, at de ikke har kunnet yde deres normale indsats – det skal de ikke straffes økonomisk for.

Opfordringen fra ham og fra Fødevareforbundet NNF til Danish Crown er derfor ganske klar: Giv slagteriarbejderne deres sædvanlige løn.