Foto af Rune Evensen
Nyhed

"Det betyder meget, at det bliver en rettighed"

Slagteriarbejder Peter Jakobsgaard er en af dem, der vil kunne gå tidligere på pension, hvis regeringens forslag bliver vedtaget. Han er glad for, at der lægges op til, at det bliver en rettighed, og selv om han ikke er sikker på, at han vil gøre brug af ordningen, er den en god tryghed at have.

61-årige Peter Jakobsgaard har arbejdet på slagteri siden 1983 – de sidste 15 år hos Danish Crown i Horsens. Han er en af dem, der får mulighed for at gå tidligere på pension, hvis regeringens forslag om tidlig pension bliver vedtaget, og umiddelbart er han positiv over for forslaget:

– Jeg synes, det er godt. Det giver en mulighed, som man ikke har haft før, og så betyder det meget, at det bliver en rettighed – at man ikke skal visiteres, men det afgørende er ens alder og anciennitet, siger Peter Jakobsgaard og fortsætter:

– Jeg kan godt lide anerkendelsen af, at os, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har haft knoklearbejde, bliver tilgodeset. Vi er mange gange blevet overset.

Løftede 30 tons om dagen

Indtil for nylig løftede Peter ca. 30 tons i løbet af en arbejdsdag. Det satte sine spor.

– Jeg tog piller, inden jeg mødte på arbejde, og igen når jeg kom hjem. Til sidst havde jeg kun overskud til en middagslur og madlavning, siger Peter Jakobsgaard.


Dengang havde han tænkt sig at stoppe, så snart han fik mulighed for det, men nu er han skiftet til et mindre fysisk hårdt arbejde på slagteriet, og det har gjort en stor forskel for ham.

– Før var jeg bekymret for, hvordan jeg ville have det, når jeg nåede min pensionsalder, men det er jeg faktisk ikke mere. Jeg har fået så godt et arbejde, så hvem ved? Det er rart at blive ved med at arbejde og se kollegaerne, så længe kroppen kan holde til det, siger han.

Stadig have noget ud af sin alderdom  

65 procent af Fødevareforbundet NNF's medlemmer vil ifølge regeringens beregninger få ret til tidligere tilbagetrækning i 2022. Det er den højeste andel på tværs af fagforeningerne.

For Peter Jakobsgaard betyder det, at han vil kunne forlade arbejdsmarkedet om 3,5 år, når han er 64, i stedet for om seks år.

– Det er dejligt at få mulighed for kunne trække sig tilbage og stadig have noget ud af sin alderdom, siger Peter Jakobsgaard, men det er ikke sikkert, at han vil benytte sig af muligheden.

– Man trækker sig jo ikke tilbage, hvis man er frisk og rørig og glad for sit arbejde. Men den nye ret vil være en god tryghed at have: At man kan trække sig tilbage, hvis det bliver helt åndssvagt. Det betyder noget psykisk ikke at skulle have den bekymring, siger Peter Jakobsgaard.

– Jeg kan godt lide anerkendelsen af, at os, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har haft knoklearbejde, bliver tilgodeset. Vi er mange gange blevet overset.
- Peter Jakobsgaard, slagteriarbejder

Han håber, at regeringens forslag bliver godkendt – dog med en enkelt lille ændring:

– Pensionsfriheden på to millioner kunne godt være lidt højere, men regeringen skal jo også have deres til at hænge sammen.