Foto af Rune Evensen
Nyhed

Mister dagpenge på grund af weekendarbejde: Beskæftigelsesministeren vil se på dagpengeregel

Personer, der har arbejdet på skæve tidspunkter eller i weekenden, inden de blev ledige, risikerer at miste tusindvis af kroner i dagpenge. Beskæftigelsesministeren lover at kigge på problemerne med reglen, og det glæder forsikringschefen i Fødevareforbundet NNF’s A-kasse.

Har du haft weekendarbejde eller arbejdet på skæve tidspunkter, risikerer du at miste flere tusind kroner i dagpenge, hvis du bliver ledig.

En særlig regel om ”teknisk belægning” betyder, at personer, der har haft weekendarbejde eller skæve arbejdstider, inden de blev ledige, får lagt arbejdstimer, de ikke har haft, oven i deres reelle arbejdstimer. På den måde bliver de modregnet for langt flere arbejdstimer, end de reelt har haft, og går glip af mange tusind kroner, som de skulle have haft i dagpenge.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er opmærksom på, at der er nogle udfordringer, og han lover at se på reglerne:

– Derfor vil vi også gå reglerne efter sammen med partierne bag dagpengereformen, så vi fremover undgår, at man bliver straffet urimelig hårdt for at arbejde i weekender i stedet for hverdage i den måned, hvor man bliver ledig, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F.

Mange medlemmer rammes af regel

Beskæftigelsesministerens udmelding vækker glæde i Fødevareforbundet NNF’s A-kasse:

– Vi har siden 2017, hvor de nye dagpengeregler blev indført, peget på, at det er en umulig regel. Den rammer helt forkert i forhold til særlige medlemsgrupper som vores, der arbejder på skæve tidspunkter. Det er kun blevet endnu mere tydeligt nu, hvor vi på grund af situationen med Corona oplever en stor stigning i antallet af ledige medlemmer. Mange af dem rammes af denne her regel, siger Marie Beck Jensen, forsikringschef i Fødevareforbundet NNF’s A-kasse og fortsætter:

– Derfor sætter vi stor pris på, at Peter Hummelgaard tager fat i den her regel og vil ændre den, så den ikke rammer ulige hårdt. Det kan ikke passe, at vores medlemmer, som knokler for Danmark og arbejder på tidspunkter hvor mange andre har fri, samtidig skal straffes på grund af en så meningsløs dagpengeregel.

Håber problemet bliver løst

Problemet med den ”tekniske belægning” er ikke nyt. I 2018 blev Monika Gantzel Jensen ramt hårdt af reglen, da hun i en periode var ledig.

Fordi Monika havde haft weekendarbejde, blev hun modregnet for både hverdagsarbejde, weekendarbejde og den såkaldte "tekniske belægning" med 7,4 timer på hverdage, hvor hun havde haft fri, men ikke var meldt ledig på Jobnet endnu. Det betød, at hun fik registreret så mange arbejdstimer i de første tre uger af måneden, at hun ikke fik nogen dagpenge for den sidste uge, hvor hun var ledig.

Derfor håber Marie Beck Jensen også, at problemet nu endelig kan blive løst:

– Vi har tænkt os at holde ministeren fast på hans løfte. Det kan ikke gå hurtigt nok med at få ændret den regel, som rammer mange af vores medlemmer så vilkårligt og uretfærdigt.