Jeg mener

Kære Supermarkedskæder - Lad ikke jeres ansatte arbejde ekstra i påsken!

Henrik Tonnesen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Sjælland & Øerne, har en bøn til landets supermarkedkæder: Hold lukket i påsken og lad de ansatte få fri.

Det er ikke kun på sygehusene, medarbejderne løber stærkt og udsætter sig selv for smitterisiko. Også de ansatte i supermarkederne har ydet en kæmpe indsats for at få samfundet og familierne til at hænge sammen i denne utrygge tid. Derfor glæder de sig nu til velfortjent påskefri.

Lukkeloven siger nemlig, at supermarkeder, der omsætter for over 34,9 millioner kroner om året, kun må holde åbent lørdag i påsken. Men nu ser de store kæder deres snit til at tjene ekstra på corona-krisen. Altså kæder, som i forvejen har tjent godt på hamstringsbølgen og på, at de hjemmearbejdende danskere nu selv skal købe ind til frokosten i supermarkedet – og lige køber lidt ekstra hyggesnask med hjem, fordi det er en mærkelig og utryg tid.

Så, store kæder, sæt nu bundlinjen i baggrunden og vis jeres ansatte respekt. De har siden regeringens delvise nedlukning af Danmark knoklet og været både fleksible og overordentligt loyale over for jer. Lad dem nu få de to påskefridage, de har planlagt ud fra.
- Henrik Tonnesen, afdelingsformand Sjælland & Øerne

Disse kæder med Salling (Bilka, Føtex og Netto) i spidsen ønsker nu Lukkeloven tilsidesat, så de kan holde åbnet skærtorsdag og påskedag. Og Venstres formand Jacob Ellemann Jensen og erhvervsminister Simon Kollerup (S) har ædt ideen. Tilsammen har deres partier det nødvendige flertal til at kunne suspendere Lukkeloven.

Og handlede det om, at de ansatte skulle udvise endnu mere af det samfundssind, som de i den grad har leveret, siden Danmark blev corona-land, var det fair nok. Men man suspenderer ikke love for sjov, og argumentet for de ekstra åbningsdage holder bare ikke vand.

Påskefrokosten er aflyst

Argumentet lyder, at påskeåbent i de store kæder vil sprede danskerne store påskeindkøb og dermed mindske smitterisikoen. Men, kære Salling, COOP (Kvickly, SuperBrugsen, Irma og Fakta) og Dagrofa (MENU, Spar og Min Købmand): Lyt nu til statsministeren.

Der bliver ingen store påskefrokostindkøb, for danskerne skal ikke samles til påske. Det er jo ikke for sjov, at folketinget har indført et forbud mod forsamlinger på mere end ti personer.

Så, store kæder, sæt nu bundlinjen i baggrunden og vis jeres ansatte respekt. De har siden regeringens delvise nedlukning af Danmark knoklet og været både fleksible og overordentligt loyale over for jer. Lad dem nu få de to påskefridage, de har planlagt ud fra. To tiltrængte dage til at samle fornyet energi sammen med deres familier. De familier, som hver dag risikerer smitte, fordi deres kære er ude blandt kunder og kolleger på jobbet.

Og får I lyst til at udvise samfundssind, så glæd jer over, at lukkeloven sikrer, at rigtig mange mindre supermarkeder, købmænd, kiosker, bagere og andre specialforretninger må holde åbnet hele påsken. Mange af de små butikker er under særligt pres på grund af corona-krisen. Så udvis solidaritet og lad dem beholde deres påskeomsætning.