Artikel

Fællestillidsrepræsentant om corona-situation: Vigtigt med klar kommunikation

På Esbjerg Mejeri er fællestillidsrepræsentant Carsten Hjorth positivt overrasket over, hvor stærkt mejeriets samarbejdsudvalg er, og hvordan de har ageret, siden corona blev en realitet i Danmark. Han oplever, at kunne imødekomme kollegernes behov for tydelig kommunikation omkring den konstant foranderlige situation.

Hver anden dag mødes samarbejdsudvalget fysisk med afstand på Esbjerg Mejeri - eller over Skype for at holde den nødvendige afstand. Og der foregår en konstant dialog for at være på forkant med driftssituationen, medarbejder-bemandingen og krav fra myndighederne.

 - Situationen er konstant foranderlig, så vi må hele tiden vurdere, hvilke tiltag der nu kan være behov for, og det er betryggende, at vi har en struktur, som er tilpasset situationen, hvor vi som medarbejderrepræsentanter har en tæt dialog med ledelsen, siger fællestillidsrepræsentant Carsten Hjorth.

Udvalget bruger kræfter på at finde ud af, hvilke tiltag der gælder for virksomhederne, og de ser på alle muligheder for at mindske smittefare blandt de ansatte. Indtil videre har det ikke været nødvendigt at sende medarbejdere hjem, men produktionen er gået lidt ned, så flere er blevet tilbudt at afholde ferie.

 - Vi tager vores forholdsregler i forhold til risiko for smitte. I kantinen er der et maks antal over, hvor mange der må sidde der, maden bliver uddelt i poser og så få som muligt skal klæde om samtidig, siger Carsten Hjorth.

Udfordring at kommunikere til mange ansatte

På mejeriet er der cirka 380 ansatte, så selvom samarbejdsudvalget, tillidsrepræsentanter og ledere gør sit bedste for at kommunikere i øjenhøjde og møde folk ansigt til ansigt, så er det en udfordring, at der altid vil være nogen, der ikke er til stede.

 - Vi bliver også mødt af mange spørgsmål til de beslutninger, der træffes. For eksempel vil folk vide, hvad det skulle hjælpe at sidde færre ved et bord, og det er jo fordi, det er en tid, som ind imellem kan være svær at finde mening i. Men jeg oplever samtidig, at der generelt er ro på, og at folk er trygge ved, at vi informerer dem så snart, der er nye tiltag, siger han.

Carsten oplever, at kollegerne gør, hvad de kan for at holde humøret oppe, men det er ikke til at undgå at lægge mærke til den følelse af uro, som hersker hos folk på grund af coronas påvirkning på både nutid og fremtid.

 - Det er klart, at hvis en går syg hjem, så bliver folk bekymrede for, om de nu kan være blevet smittet, og så er der den eksistentielle usikkerhed i forhold til fremtiden, som jeg tænker, at mange mennesker har en snert af lige nu, siger han.