Nyhed

“Da vi blev sendt hjem på 3-parts aftale, gik det op for folk, hvad fagforeningen kan”

Hos virksomheden Inco i København er de ansatte sendt hjem med løn. Det kan lade sig gøre, fordi virksomheden benytter sig af den trepartsaftale, der blev indgået i forbindelse med corona-pandemien.
Genrefoto: Svinekød på slagteri
Genrefoto: Svinekød på slagteri

Hos Fødevaregrossisten Inco i Glostrup og på Vesterbro i København vendte medarbejdernes hverdag med et snuptag efter pressemødet onsdag den 11. marts. Dagen efter havde de lynende travlt i butikken, og kunderne efterlod sig en omsætning så høj som ved juletid.

Men dagen efter gik omsætningen ned af bakke, og ugen efter blev de 12 medarbejdere sendt hjem med fuld lønkompensation.

Det kunne kun lade sig gøre, fordi virksomheden benyttede sig af den 3-partsaftale, som regeringen og arbejdsmarkedets parter i hast vedtog for at hjælpe det private erhvervsliv gennem corona-krisen.

Aftalen betyder, at medarbejderne giver afkald på fem feriedage, arbejdspladsen betaler 25 procent af lønnen, mens staten tager sig af de 75 procent af lønnen.

- Jeg indrømmer gerne, at det er en meget mærkelig følelse sådan at blive sendt hjem. Jeg ved godt, at jeg ikke er arbejdsløs, men det føles lidt sådan alligevel. Men taknemmeligheden over, at vi nu er hjemme med løn helt til juni, hvis det skulle trække i langdrag, den er til at tage og føle på. Det giver en stor ro, siger tillidsrepræsentant Lars Hansen.

Nå, dét kan fagforeningerne

Corona-pandemien har altså i sandhed berørt kollegerne på Inco, og dét, at det er arbejdsmarkedets parter, der sammen med regeringen har indgået aftalen, der sikrer dem løn, har betydet, at flere af dem har fået øjnene op for, hvad en stærk fagbevægelse kan.

- Da vi blev sendt hjem på 3-parts aftale, gik det op for dem, der ikke er medlemmer af Fødevareforbundet NNF, hvad fagforeningen kan. En af mine kolleger har efterfølgende meldt sig ind, og en anden overvejer kraftigt at gøre det. Det er som om, de nu ser, hvad de overenskomstbærende fagforeninger kan frem for de gule, siger Lars Hansen.

Han oplever også et generelt bedre sammenhold blandt kollegerne, og han forventer at de får brug for det, fordi de efter corona-krisen går en hårdere tid i møde på arbejdspladsen, før hjulene er helt oppe at køre igen.

- Man kan jo håbe, at rigtig mange danskere nu skipper udlandsferien og tager ud og spiser på de danske restauranter, som vi leverer til. Men jeg tror da, der går noget tid, før vi er oppe at køre 100 procent igen, siger han.