Jeg mener

Corona-tanker: Ros, advarsel og efterlysning

Afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Østjylland Flemming Hansen roser statsministeren for sin indsats, advarer mod at drive rovdrift på dem, der holder hjulene igang, og efterlyser en højere dagpengestats til de ledige.

Ros til statsministeren

1. Stor ros til statsminister Mette Frederiksen for at sende klare budskaber ud til os allesammen. Både om hvordan vi hver for sig skal opføre os, alt efter hvor vi befinder os, og om hvordan vi skal forsøge at komme igennem krisen med mindst mulige tab - først og fremmest menneskeligt, men også økonomisk.

Stærkt gået af statsministeren, regeringen og dens sundhedsrådgivere og heldigvis med et enigt Folketing bag sig, i hvert fald indtil nu.

Skulle enkelte danskere endnu ikke have fattet budskaberne om at vaske og spritte, at holde afstand og finde alternative måder at være sammen på, så er det ikke myndighedernes skyld.

Pas på de ansattes helbred

2. Også ros til alle, der holder et Danmark på vågeblus i gang. Ikke kun sundhedspersonalet, også alle andre, der stadig er på arbejde, enten derhjemme eller ude på den sædvanlige arbejdsplads.

Jeg vil gerne minde alle os andre, der er på nedsat tempo, om, at det ikke kun er i sundhedssektoren, der er stor travlhed. I fødevarebranchen, både hos producenter og i butikkerne, er der ansatte, der har rigtig meget at se til. Pas nu på, at vi ikke driver rovdrift på dem, når nu påsken sætter ind med ekstra åbningstider for selv de store butikker i et par helligdage, hvor personalet ellers plejer at kunne holde fri.

Overarbejde og overbelastning gavner ikke et immunforsvar, der skal kunne klare en virus også i fremtiden.

Lav et corona-tillæg til dagpengene

3. Tak til de heldigvis mange arbejdsgivere, der vælger at sende medarbejdere hjem med fuld løn mod at få dækket størstedelen af udgifterne af staten. Det er fint med hjælpepakker, men det er ikke alle virksomheder, der vil eller kan at betale 25 pct. af lønnen i en periode, hvor indtægterne reduceres kraftigt eller helt forsvinder. Det viser de stærkt stigende ledighedstal.

Til de tusinder af uforskyldt ledige efterlyser jeg endnu en hjælpepakke i form af et tillæg til dagpengene, der i de senere år er blevet stærkt udhulet og i praksis ofte kun dækker 60-70 pct. af lønnen. Det er en udfordring i en normal hverdag og burde ikke være tilfældet. Men lige i disse dage og de kommende måneder er det en ekstra udfordring og belastning for tusindvis af familier, som slet ikke har brug for en bekymring om, hvorvidt de må gå fra hus og hjem på grund af en virus, der i løbet af tre måneder har bredt sig fra en kinesisk provins til en hel verden.