Nyhed

...0 kr. i dagpenge

Artiklen er bragt første gang i juni 2018: Monika Gantzel Jensen er medlem af Fødevareforbundet NNF’s a-kasse, men da hun blev ledig, ramte dagpengereglerne hende hårdt. Fordi hun havde haft weekendarbejde, var hendes udbetaling på 0 kroner.

Artiklen er bragt første gang i juni 2018:

Monika Gantzel Jensen har arbejdet som bager og konditor i et mindre bageri i halvandet år, da i en periode må lukke på grund af ombygning.

- Jeg bliver opsagt fra den 22. januar, og det tager jeg rimelig roligt. Jeg er medlem af Fødevareforbundet NNF's a-kasse, så jeg ved, at jeg kan få dagpenge, når jeg er ledig, fortæller Monika Gantzel Jensen.

Hun melder sig derfor ledig den 22. januar og udfylder et ydelseskort, hvor hun oplyser, at hun har arbejdet fra tirsdag til lørdag i de første to uger af januar og onsdag til søndag i den tredje uge af januar. Resten af måneden har hun været ledig.

Da Monika modtager sin lønseddel for januar fra a-kassen, bliver hun derfor noget overrasket:

- Der står, at jeg skal have 0 kroner til udbetaling. Jeg ved, at jeg har udfyldt skemaet korrekt, så der må være sket en fejl. Derfor kontakter jeg a-kassen, siger Monika.

0 kroner til udbetaling

Men i a-kassen får Monika at vide, at der ikke er sket en fejl. Dagpengereglerne betyder, at Monika bliver modregnet sine tre 37-timers arbejdsuger, men derudover bliver de mandage og tirsdage, hvor hun har haft fri, men ikke været ledig endnu, også modregnet med 7,4 time pr. dag.

Det betyder, at der i de første tre uger af januar modregnes for de 3x37 timer, Monika har arbejdet, plus 4x7,4 timer. På den måde har Monika så mange timer i de først tre uger af januar, at hun ikke får nogen dagpenge for den sidste uge, hvor hun er ledig.

- Jeg bliver vred og frustreret. Jeg har været fuldtidsforsikret i a-kassen og betalt mange tusind kroner til den gennem årene. Jeg har passet mit arbejde, og når jeg så lige har en periode, hvor jeg er opsagt og har brug for at få dagpenge, får jeg ingenting. Det, synes jeg, er urimeligt. Vi er en familie med fire børn og regninger, der skal betales, siger Monika.

Hun kontakter derfor andre a-kasser, men også her får hun at vide, at det er reglerne, som gør, at man bliver modregnet for både hverdagsarbejde, weekendarbejde og den såkaldte "tekniske belægning" med 7,4 timer på hverdage, hvor man ikke er meldt ledig på jobnet.

"Det er en principsag"

Monika kontaktede derfor igen Fødevareforbundet NNF's a-kasse, som opfordrede hende til at klage til Center for Klager om Arbejdsløshedsforskning (CKA). Målet med klagen er ikke at få de dagpenge, Monika er gået glip af, men at gøre opmærksom på, at reglerne rammer ulige hårdt.

- De knap 4.000 kr. skal vi nok finde en måde at klare os uden, men det er en principsag. Det er ikke retfærdigt, den måde reglerne rammer os med weekendarbejde. Mange andre medlemmer af Fødevareforbundet NNF arbejder også på skæve tidspunkter og i weekenderne, og jeg ønsker ikke, at de skal ende ind i en lignende situation. Derfor vil jeg gerne råbe op om, at det her system, som varetager rigtig mange mennesker, ikke er gearet til det, forklarer Monika.

CKA fastholdt afgørelsen, og Monika har som sidste mulighed klaget til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg. I mellemtiden er hun kommet i arbejde igen. 

Står du i en lignende situation, kan du kontakte Fødevareforbundet NNF's a-kasse, som kan hjælpe dig med at klage over sagen.