Nyhed

Det skal du være opmærksom på i overgangsperioden til den nye ferielov

Vi har samlet tre ting, du skal være opmærksom på i overgangsperioden mellem den gamle og den nye ferielov.

Til september 2020 træder en hel ny ferielov i kræft, men allerede nu er en overgangsperiode startet. Du vil stadig kunne holde lige så meget ferie med løn som tidligere under den nye ordning, men der optjenes feriepenge sideløbende med, at ferien afholdes. Det betyder, at der er nogle ting, du skal være opmærksom på i overgangsperioden.

I videoen i bunden af artiklen kan du få et hurtigt overblik over, hvordan den nye ferielov samt overgangsordningen fungerer.

Her er tre ting, du skal være opmærksom på i overgangsperioden:

1. Din arbejdsgiver skal indbetale penge

Det kommende år vil dine feriepenge blive indefrosset, og du kan først få dem udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet. Dette har politikerne besluttet for at sikre, at lønmodtagerne under den kommende ferielov ikke både kan afholde ferie optjent i år og ferie optjent næste år. Pengene kan din arbejdsgiver enten vælge at indbetale til en fond eller spare op i virksomheden. Din arbejdsgiver skal indberette, hvor meget der er indbetalt.

2. Tre ugers sommerferie i 2020

Overgangsperioden betyder, at du fra den 1. maj til 30. september 2020 maksimalt har 16,64 feriedage med løn til rådighed - altså lidt mere end tre uger. Hvis du gerne vil holde fire ugers sommerferie, er det derfor nødvendigt at gemme nogle feriedage fra det ferieår, vi er i nu. Det skal du aftale med din arbejdsgiver. Hvis du er på en overenskomst, hvor du har ret til feriefridage, kan du også bruge dem.

3. Aftal eventuel efterårsferie i 2020

Under den nye ferielov optjener du 2,08 feriedag om måneden, og ferien kan afholdes allerede måneden efter. Men da ferieåret starter den 1. september, har du kun optjent 2,08 dage, når skolerne holder efterårsferie i uge 42. Hvis du vil holde en uges ferie i oktober, skal du derfor aftale med din arbejdsgiver at holde ferie på forskud, så du efterfølgende 'skylder' nogle dage. Da du i oktober og november optjener ferie, vil du være i overskud igen, allerede når du rammer december.

Alternativt skal du, som beskrevet ovenfor, gemme noget ferie fra det indeværende ferieår, så du har plus på feriekontoen allerede når næste ferieår starter den 1. september næste år.

Forstå den nye ferielov på 100 sekunder: