Foto af Guldmodtageren, Sisse Pernille Talmark Busk, står i forreste række yderst til venstre.
Nyhed

Konditorelev får guld i svendeprøven: ”Det er ligesom at få et 13-tal”

Til svendeprøven på ZBC Ringsted torsdag den 17. oktober skete der noget særligt. Ud af de i alt ni elever fik fem ros, én fik sølv og én fik guld! Det er blot fjerde gang, at der bliver givet guld til en elev ved svendeprøven.

Til svendeprøven på ZBC Ringsted torsdag den. 17 oktober skete der noget særligt. Ud af de i alt ni elever fik fem ros, én fik sølv og én fik guld! Det er blot fjerde gang, at der bliver givet guld til en elev ved svendeprøven. - Når der er en, der vinder guld, så er det stort!, mener Henrik Tonnesen, der er afdelingsformand for Fødevarerforbundet NNF Sjælland og Øerne.

Sisse Pernille Talmark Busk er den heldige og talentfulde modtager af guldbedømmelsen ved svendeprøven.

Sisse beskriver præmieoverrækkelsen som meget "surrealistisk".

- Jeg troede ikke selv på, at jeg var god nok. Min mor var med inde at se det. Hun sad bare og græd, fordi det var så fantastisk.

Efter de mange måneders træning, var det af en lettelse for Sisse, at hendes hårde arbejde betalte sig i sidste ende:

- Det føltes som en bekræftelse, fortæller hun glad.

Når det praktiske er ovre

Der blev holdt en festmiddag for eleverne i forbindelse med overrækkelsen af eksamensbeviserne, og i Sisses tilfælde holder hendes chefer også en privat fest til ære for hende.

Efter Sisses guldbedømmelse i konditori fik hun en henvendelse fra DM i Skills, der gerne vil hende til at stå i deres konditorstand. Men det er ikke den vej, Sisse vil gå:

- Jeg kunne godt tænke mig at deltage mig i Årets Kage. Og DM for konditorer er også spændende, men det er først i 2020, fortæller Sisse.

Allerede kort tid efter sin svendeprøve har hun et job på hånden. Hun skal nemlig være bager og konditor på et badehotel.

Hvad fik Sisse en guldbedømmelse for?

Konditorsvendeprøven strækker sig over en periode på seks dage, hvor de første fem bliver brugt på forberedelse og præparation, og den sidste dag offentliggøres de opgaver, som eleverne skal udføre.

Der er seks forskellige discipliner indenfor konditorfaget, som eleverne skal prøves i: kransekage, klassikere, dessert, rullet dej, etagekage og dekorationskage.

Til prøven skal eleverne vælge et overemne og en samling af råvarer, som de skal bruge til at fremstille en produktionsredegørelse. Elevernes præstationer bliver vurderet af repræsentanter fra Det Faglige Fællesudvalg efter 7-trins-karakterskalaen.

- Det er sjældent, at alting fungerer, og at intet går galt, så det er vigtigt at holde fast i kontrollen og bevare roen, og undgå at blive stresset og ødelægge alle chancer for succes, forklarer Henrik Tonnesen, der er afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Sjælland & Øerne.

Han fortsætter:

- Sisse har gjort et rigtig godt arbejde i at holde alting under kontrol og bevare roen. Det har hjulpet hende på vejen til hendes flotte guldbedømmelse.

Betyder denne guldbedømmelse noget for fremtiden for konditorfaget?

- Det må tiden vise. Man kan kun håbe, at de dygtige bliver inden for faget og kan fortsætte med at blive bedre og bedre, og inspirere de unge konditorer. Det her dygtige hold har sat et godt aftryk, som kommende elever kan prøve at eftergøre.

- Efter Sisses imponerende præstation, vil hun have nogle gode kvalifikationer, som hun kan bruge til for eksempel at videreuddanne sig i udlandet, afslutter Henrik Tonnesen.