Nyhed

Fødevareministeren: Det er vigtigt for mig at sikre vækst og arbejdspladser

Mogens Jensen er ny minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, men hvordan kommer fødevarearbejderne til at mærke, at han gør en forskel? Og hvordan ser han på udfordringerne med den stigende eksport af smågrise?

Mogens Jensen er ny minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, men hvordan kommer fødevarearbejderne til at mærke, at han gør en forskel? Og hvordan ser han på udfordringerne med den stigende eksport af smågrise?

Hvad ser du som de største muligheder og udfordringer inden for fødevarebranchen?

- Når der i 2050 skal mættes ti milliarder munde, er fødevareproduktionen nødt til at være bæredygtig, hvis vi skal løse vores klimaudfordringer. Så jeg ser for mig, at hele fødevaresektoren i Danmark - som man også gør i stor udstrækning - går forrest i verden i forhold til at skabe bæredygtig produktion i alle led og alle dele af værdikæden, og dermed både kan bidrage globalt til at sætte standarder og vise eksempler på, hvordan fødevareproduktion kan være bæredygtigt, men jo selvfølgelig også netop af den grund, eksporterer både fødevarer og teknologi.

- Udfordringen er, at det kræver en omstilling. Det kræver nye investeringer og udvikling, mere forskning og innovation. Men det er også det, der giver det allerstørste potentiale for at øge vores fødevareproduktion på et bæredygtigt grundlag.

Det vil jeg som minister meget gerne understøtte og også invitere alle til at bidrage med gode idéer og forslag. Det gælder både producenterne, men også de mange medarbejdere i fødevaresektoren, som hver eneste dag arbejder med det her og kan komme med gode idéer til, hvordan vi kan effektivisere, men måske også gøre tingene mere bæredygtige og arbejdsmiljørigtige.

Hvad vil du gøre for at sikre, at de grise, der bliver født i Danmark, også bliver slagtet i Danmark?

- Det er min ambition, at endnu flere svin bliver slagtet i Danmark. Det er ikke en helt let opgave, fordi vi er oppe imod, hvordan markedskræfterne fungerer. Når det giver bedre betaling for landmanden at sende grisene ud af landet, så er det selvfølgelig en markedsmæssig udfordring. Men jeg vil meget gerne samarbejde med både Landbrug & Fødevarer, Fødevareforbundet NNF og andre om, hvordan vi kan arbejde for, at flere svin slagtes herhjemme og dermed fremme dansk beskæftigelse og danske arbejdspladser, fordi det er jo det, det handler om, siger Mogens Jensen.

- Jeg besøgte for nylig Danish Crown nye fabrik i Shanghai, og den er et godt eksempel på noget, som kan bidrage til, at vi får slagtet flere svin herhjemme. Udskæringerne bliver sendt fra Danmark til Shanghai, hvor de så sendes ud på det kinesiske marked i forarbejdet form. Jo større det marked bliver, og vi kan åbne op for det eksportmarked, jo bedre bliver økonomien også i at slagte svin herhjemme. Så det er noget af det, vi skal kigge på, siger Mogens Jensen.

- Og så skal vi også kigge på, om vi har den rigtige incitamentsstruktur i forhold til at understøtte, at man holder slagtesvin frem for smågrise. Gennem en årrække er der faktisk givet mest incitament til at indrette svinestalde til smågrise frem for stalde til slagtegrise.

Hvordan kommer fødevarearbejderne til at mærke, at du gør en forskel for deres arbejdsliv ift. dine forgængere?

- Det er vigtigt for mig som socialdemokratisk fødevareminister at sikre vækst og arbejdspladser, fordi det er nu engang det, der er vigtigt for mennesker: at de har et arbejde. Derfor vil jeg have stort fokus på at forsvare og udvikle arbejdspladserne, skabe flere af dem, og på den måde varetage fødevareerhvervets interesser.

- Men man vil også opleve en minister, der i langt højere grad end den forrige har fokus på, at udviklingen skal ske inden for en bæredygtig ramme. Det vil være afgørende for, at vi på sigt kan bibeholde danske arbejdspladser i fødevaresektoren og måske også få flere, fordi vi kan blive verdensledende på at levere bæredygtige fødevarer af høj kvalitet.