Nyhed

Fødevareministeren: Behøver vi sende så mange svin ud af landet?

Antallet af slagtninger på de danske slagterier falder, mens flere og flere smågrise eksporteres til udlandet. Fødevareministeren har fokus på, at flere grise skal slagtes i Danmark, og det glæder forbundsformanden i Fødevareforbundet NNF.
GENREBILLEDE Grise i stald
GENREBILLEDE Grise i stald

- Behøver vi sende så mange svin ud af landet? Kunne vi ikke prøve at sikre, at vi får nogle flere slagtesvin til de danske slagterier? Det har jeg som socialdemokratisk fødevareminister selvfølgelig meget fokus på, fordi det også handler om at sikre vækst og arbejdspladser. Ikke kun i landbruget, men også i de erhverv, der knytter sig til landbruget.

Sådan sagde Mogens Jensen, minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling i sin tale ved Svinekongres 2019, hvor ca. 600 landmænd og landbrugskonsulenter er samlet fra den 22. til 23. oktober.

Ministerens udmelding glæder Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF:

- Vi har gennem længere tid påpeget, at den stigende eksport af levende smågrise er både uholdbar og dybt problematisk. Det er skidt for dyrevelfærden, for den danske eksport og ikke mindst for danske arbejdspladser. Derfor er jeg rigtig glad for, at ministeren bakker op om, at flere svin skal slagtes herhjemme, siger Ole Wehlast.

Rigtig mange arbejdspladser på spil

I 2018 blev over 14 millioner danske smågrise eksporteret til udlandet. Mens eksporten stiger, falder antallet af slagtninger. Der vil i år blive slagtet 16,8 millioner grise i Danmark, hvilket er 1,2 millioner færre end i 2018 og det laveste niveau siden 1991. Det fremgik af en prognose fra Landbrug & Fødevarer i august 2019.

- En tommelfingerregel lyder, at en million slagtesvin giver 1.000 danske arbejdspladser. Så det er altså rigtige mange arbejdspladser, der er på spil, når antallet af slagtesvin falder, siger Ole Wehlast og fortsætter:

- Det hænger ikke sammen, at der hvert år køres millioner af danske smågrise ud af landet, mens Danish Crown fyrer slagteriarbejdere, fordi der mangler grise - vel at mærke grise, som slagteriet sagtens kan afsætte på verdensmarkedet, der efterspørger grisekød. I virkeligheden synes jeg, regnestykket er simpelt: Danskfødte grise skal blive til danske arbejdspladser.

Ikke en let opgave

- Jeg ved godt, at det ikke er nogen let opgave at få flere grise til slagtning i Danmark. For markedskræfterne trækker i en anden retning. Derfor vil jeg også gerne invitere jer til en snak om, hvad vi i fællesskab kan gøre. Det er også noget, som Fødevareforbundet NNF er meget interesseret i, og jeg håber meget, at vi kan finde nogle løsninger sammen. Viljen er der i hvert fald fra min side, sagde Mogens Jensen afsluttende i sin tale.

I Fødevareforbundet NNF tager Ole Wehlast gerne imod ministerens invitation til en snak:

- Vi ønsker alle sammen en stærk og bæredygtig slagteribranche. Derfor bør vi alle sammen også stå sammen om at vende udviklingen - inden det er for sent, siger Ole Wehlast.