Nyhed

Beskæftigelsesministeren: Inden for et år ved vi, hvem der står på slagteriarbejdernes side

Peter Hummelgaard er ny beskæftigelsesminister og manden, der skal levere på Socialdemokratiets valgløfte om en ordning for de nedslidte. Men hvorfor er det så svært at lave en ordning? Og hvor vigtig en sag er det for ham?

Peter Hummelgaard er ny beskæftigelsesminister og manden, der skal levere på Socialdemokratiets valgløfte om en ordning for de nedslidte. Men hvorfor er det så svært at lave en ordning? Og hvor vigtig en sag er det for ham?

Hvad er status på ordningen?

- Vi arbejder på livet løs. Jeg har oprettet en pensionsenhed i ministeriet, der kun arbejder med det her spørgsmål, men vi har ikke en model klar nu, og vi er heller ikke færdige med at konsultere arbejdsmarkedets parter.

- Men kampen står lige nu, og vi går efter at lægge det her i folketingssalen - forhåbentlig med et flertal i ryggen - på et eller andet tidspunkt i løbet af efteråret næste år. Så inden for et år ved vi, hvem der står på slagteriarbejdernes side, og hvem der ikke gør.

Hvorfor er det så svært at lave sådan en ordning?

- Det svære ved at differentiere pensionsalderen er at indsnævre målgruppen og lave nogle objektive kriterier, så det kommer lige præcis dem til gode, som er startet tidligst på arbejdsmarkedet og har tendens til at blive slidt ned. Hvis du fx vælger en branche, så gælder det for alle lige fra direktøren til pedellen. Også selv om de har meget forskelligt arbejdsliv og er startet på forskellige tidspunkter.

- Det, vi går efter, er en form for differentiering af pensionsalderen ud fra et princip, som både handler om de mennesker, det vedrører, men også om grundlæggende retfærdighed og værdighed. Folk skal kunne trække sig tilbage på en værdig måde med et håndtryk og et klap på skulderen, inden de skal bæres over i en sygeseng.

- Og så er der noget retfærdighed i, at hvis du er begyndt på arbejdsmarkedet som 16-17-årig og har betalt skat siden da og samtidig bliver slidt ned og lever kortere, er det så ikke også rimeligt, at du kan trække dig tilbage lidt tidligere?

Hvor vigtig en sag er det for dig?

- Meget, meget vigtig. Det betyder meget for mig, fordi jeg selv kommer fra et miljø, hvor rigtig mange starter på arbejdsmarkedet i en tidlig alder, og rigtig mange også bliver slidt op af de job, de har.

- Og så handler det om retfærdighed. Jeg finder det helt ufatteligt urimeligt, at det var alle dem med korte uddannelser og lave lønninger, der skulle betale de største omkostninger for krisen i 2008.

- Derfor synes jeg også, at der er en højere poetisk retfærdighed i, hvis vi får lavet en god model og samtidig finder finansieringen blandt nogle af dem, der var ansvarlige for krisen. Det under jeg alle de mennesker, som det her forhåbentlig kommer til at give nogle sidste gode seniorår.

Hvad vil du sige til alle fødevarearbejderne, der forventer, at der kommer en ordning?

- At de skal bakke regeringen op i dens kamp. Og de skal overbevise deres familie og venner, som måtte stemme på Venstre eller på Dansk Folkeparti om, at de skal tage kontakt til deres lokale vælgerforening og lægge pres på den.

- Og så skal de blande sig i den offentlige debat - også på Facebook og i lokalavisen. Avisspalterne kommer til at være fyldt med arbejdsgivere og Cepos-økonomer og andre, der vil advare om, at jorden går under, ikke bare én gang, men to gange, hvis slagteriarbejderen får lov til at trække sig lidt tidligere tilbage.

- Den offentlige debat kommer til at betyde meget for, hvordan mange politiske partier kommer til at beslutte sig. Det er afgørende, at de ved, at der er rigtig mange, der synes, at det her kun er en retfærdig måde at skabe en ordentlig og værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på.

Hvordan kommer vi til at undgå nedslidning i fremtiden?

- Vi skal gøre det markant bedre, hvad angår arbejdsmiljøet. Heldigvis er der lavet en bred aftale om at styrke Arbejdstilsynet, men vi kommer til at have højere ambitioner.

- Der skal investeres endnu mere i Arbejdstilsynet, og vi skal blive endnu bedre til sammen med arbejdsmarkedet parter at sørge for, at der ude på de enkelte arbejdspladser bliver forebygget ordentligt. Det anser jeg som en lige så vigtig opgave, som at skabe en ret til tidligere tilbagetrækning.

Hvordan kommer fødevarearbejderne til at mærke, at du gør en forskel i forhold til dine forgængere?

- Forhåbentlig kommer de til at kunne se, at vi får held til at skabe en ret til tidligere tilbagetrækning. De kommer også til at mærke, at deres arbejdsmiljø bliver forbedret med færre arbejdsulykker, fordi det vil der blive slået hårdere ned på.

- Og så kommer de til at opleve en socialdemokratisk minister, som står på deres side, når det handler om tidligere tilbagetrækning, arbejdsmiljø, og at der overhovedet er arbejde i morgen.