Foto af Forbundsformand Wehlast, Bent Bøgsted (DF), Pernille Vermund (Nye Borgerlige) og Jesper Peteraen (S) gør klar til debat om værdig tilbagetrækning i Asgerskov, Sydjylland
Nyhed

Debat om nedslidning i Sydjylland: “I skulle prøve at have vores jobs”

Der blev båret ekstra stole ind, da Fødevareforbundet NNF Sydjylland holdt borgermøde om nedslidning i Agerskov. 230 mennesker var mødt op for at høre tre politikere debattere nedslidning og tilbagetrækning.

- I skulle skamme jer. I har fjernet efterlønnen og hævet pensionsalderen. Men I ved ikke, hvor fysisk hårdt det er for kroppen at have vores job.

Sådan lød en af de mange kommentarer fra tilhørerne til de tre politikere Bent Bøgsted (DF), Pernille Vermund (Nye Borgerlige) og Jesper Petersen (S), der alle havde deres bud på, hvordan nedslidte får en værdig tilbagetrækning.

Socialdemokraternes forslag om en tidligere ret til folkepension for mennesker med hårdt fysisk arbejde, der har været på arbejdsmarkedet i mere end fyrre år, blev hurtigt omdrejningspunktet for debatten.

- Vi mener, at det skal være en rettighed at gå tidligere, så de, der har behov for at trække sig tilbage, kan gøre det med god samvittighed og uden at skulle igennem systemet først, sagde Jesper Petersen. 

Dansk Folkepartis Bent Bøgsted mente, at en forbedring af seniorførtidspensionen ville afhjælpe problemet, og at man bør få lov at få den, hvis man er ⅔ nedslidt.

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige mente, at man bør afskaffe jobcentrene og i stedet skal speciallæge-erklæringerne give folk ret til en seniorførtidspension og førtidspension.

- Det skal ikke være en rettighed at gå tidligere på folkepension. Så er jeg bange for, at vi fortsætter det kasse-system, vi har nu, hvor alt for mange ikke synes, de passer ind, sagde hun.

Forskel på at være syg og nedslidt

Forbundsformand Ole Wehlast mente ikke, at seniorførtidspensionen er en løsning for de nedslidte, fordi det er en ordning man kommer på, hvis man er syg.

- Her er der tale om en gruppe mennesker, som ikke har belastet uddannelsessystemet, og som har betalt SKAT, siden de var 16 år. De beder om at få en løsning, så de kan trække sig tilbage, før de bliver syge og ender med en uværdig pensionstilværelse, sagde han.

Dansk Folkepartis Bent Bøgsted lyttede til de kritiske røster om seniorførtidspensionen som løsning og sagde, at han var åben for Socialdemokratiets forslag, men at han manglede beregninger, der viste, at det kunne lade sig gøre.

- Det bliver ikke Dansk Folkeparti, der forhindrer en aftale om tilbagetrækning med Socialdemokratiet, sagde han.

Afdelingsformand i Sydjylland Peder Pedersen var glad for det store fremmøde.

- Når så mange dukker op en mandag aften viser det, hvor vigtigt det er, at der kommer en holdbar løsning for de lønmodtagere, der arbejder i fysisk hårde jobs, sagde han.