- Det overordnede billede er rigtig flot. Men der er et enkelt hår i suppen, og jeg bliver nødt til at slå fast med syvtommersøm, at det skal lykkes den kommende socialdemokratiske regering at få gennemført en ordning, der tager hånd om fysisk nedslidte lønmodtagere.
Sådan lyder kommentaren fra forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast til den kommende socialdemokratiske regerings forståelsespapir, der blev præsenteret sent tirsdag aften.
Han noterede sig derfor også, at den kommende statsminister Mette Frederiksen på pressemødet natten til onsdag understregede, at hun fortsat tror på, at det kan lykkes at indføre en tidlig tilbagetrækning - også selvom det ikke står nævnt i forståelsespapiret:
- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at jeg kan finde et flertal i Folketinget for at få gennemført en ret til tidligere folkepension, siger hun.
Ole Wehlast hæfter sig ved, at Mette Frederiksen kalder det for en hovedopgave for regeringen, og at hun har sat sig i spidsen for at få gennemført forslaget:
- Det må jo betyde, at det er lige så vigtigt for hende, som for mig, siger Ole Wehlast.
'Lønmodtagerpartierne' må på banen
Han har derfor tænkt sig at holde Mette Frederiksen - og de øvrige partier, der har talt positivt om en ret til tidlig tilbagetrækning - op på det løfte, de har givet vælgerne:
- Den her sag har absolut topprioritet for mig og mine medlemmer. Hvis du er startet på et slagteri som 16-årig og har knoklet for Danmark i årevis, så skal du også have ret til at trække dig tilbage med værdighed - inden du bliver syg, og kroppen siger stop. Det mener de fleste røde partier heldigvis, men åbenbart ikke alle, siger han og fortsætter:
- Jeg kan næsten ikke understrege voldsomt nok, hvor vigtigt det er, at Mette Frederiksen får skabt et politisk flertal, der er med på, at ikke alle kan holde til at blive på arbejdsmarkedet, til de er oppe i 70'erne. Det kan måske være svært at forstå for et akademikerparti; men alle de partier, der hævder at varetage den almindelige, hårdtarbejdende lønmodtagers interesser, kan ikke andet end at stemme for et sådant forslag, fastslår han.
Udover spørgsmålet om tidlig tilbagetrækning hæfter Ole Wehlast sig ved, at der overordnet set tegner sig et billede af et mere lige Danmark med fokus på velfærd, uddannelse, arbejdsmiljø og klima.
- Hvis vi ser bort fra knasten omkring retten til tidligere tilbagetrækning, så tegner den socialdemokratiske regering til at leve op til både de forhåbninger og krav, jeg har haft til den. Jeg synes, vi kan se konturerne af en politisk udvikling af Danmark, der trækker i den helt rigtige retning. Vi kan igen få et Danmark, vi kan være stolte af.