Nyhed

Slagterifyringer skyldes grådighed hos nogle landmænd. Fællesskabet forsvinder ned over grænsen

Danske landmænd producerer så mange smågrise, at der ville være svin nok at slagte til alle danske slagterier og flere til - hvis ikke en større og større del af smågrisene blev sendt ned over grænsen for at ende som slagtesvin i Tyskland og Polen.

Danske landmænd producerer så mange smågrise, at der ville være svin nok at slagte til alle danske slagterier og flere til - hvis ikke en større og større del af smågrisene blev sendt ned over grænsen for at ende som slagtesvin i Tyskland og Polen.

Det er således danske svineproducenter, der netop nu er i færd med at nedlægge 175 arbejdspladser på det største af de slagterier, som de selv ejer, nemlig Danish Crown i Horsens. Og dermed er deres sav nået endnu et nøk ned i den gren, de selv sidder på.

Der var engang for snart længe siden, da alle danskere var glade for og stolte af det landbrug, der var med til at skabe produktion, beskæftigelse og eksportindtægter. Det var før der for alvor blev sat fokus på miljø og dyrevelfærd.

I dag er landbruget ikke lige populært alle steder. Men ingen skal være i tvivl om, at nogle af landbrugets allerbedste venner er at finde blandt medlemmerne af Fødevareforbundet NNF. Vi føler faktisk fortsat ret meget for den andelsbevægelse, der skaber beskæftigelse i vores branche. Vi er glade for og stolte af vores arbejde, og vi synes, vi har leveret hjælp i form af produktionstilpasninger (som det jo hedder, når der skæres ned) i trange tider med tørke, faldende priser og andre kriser.

Der har været perioder, hvor forskellen på smågrise-priserne i Danmark og Tyskland har været ganske markant i tysk favør. Men sådan er det jo gået op og ned i landbruget lige så længe, den danske andelsbevægelse har eksisteret. Og netop nu er prisforskellen ikke større, end at det for mig lugter mere af grådighed end af opbakning til andelstanken, når svineflugten ned over grænsen fortsætter og oven i købet tager til. Den slags flygtninge kan vi jo ikke sætte grænsekontrol ind over for.

I min optik er der smågriseproducenter, som går efter kortsigtet fortjeneste på bekostning af arbejde frem mod fælles mål. Efter en tør sommer med stigende foderpriser til følge ser det lige nu ud til, at vi - på en tragisk baggrund med afrikansk svinepest i kinesiske svinebesætninger - har en stor chance for at vinde markedsandele tilbage i verdens største land. En ny understregning af, at det går op og ned i den her branche.

Jeg er glad for, at de fleste danske svineproducenter fortsat er med i fællesskabet. Det er ikke deres skyld, at slagterierne kommer i krise. Jeg håber, deres kolleger kan bringes til at indse, at den fælles indsats gavner alle på den lange bane.

For jo flere der falder fra, jo tættere kommer vi på et alternativt ejerskab af de danske slagterier. Måske kunne pensionskasser eller kapitalfonde få lyst til at investere. Og så er det pludselig slut med landmandens indflydelse på egen situation. I stedet for andelshavere med fingrene på pulsen vil det være aktieejere med øjnene på udbyttet, der kommer til at bestemme i slagteribranchen.

Mon det på langt sigt vil være til gavn for dansk landbrug og for den enkelte landmand?