Nyhed

"Før skulle jeg bruge kroppen, nu skal jeg bruge hovedet"

En arbejdsulykke fik slagteriarbejder Kasper Kristensen til vælge en helt ny karrievej. Han er netop udlært industritekniker og fik med hjælp fra Fødevareforbundet NNF fuld løn under hele sin uddannelse.

Slagteriarbejder Kasper Kristensen havde sat sig på sin scooter og var på vej hjem fra arbejde, da en truck pludselig drejede om et hushjørne og kørte lige ind foran Kasper. Scooteren endte mellem truckens gafler, mens Kasper fløj forover og slog sin venstre hånd i asfalten.

- Det var et kæmpe chok, siger 40-årige Kasper Kristensen.

Tid til at komme videre

Efter uheldet forsøgte Kasper at starte på arbejde igen, men noget i hånden var ikke, som det skulle være. Han endte med at blive opereret og vendte derefter tilbage til slagteriet. Men uheldet havde sat nogle tanker i gang om fremtiden.

- Jeg elskede at være slagteriarbejder, men efter uheldet begyndte jeg at tænke over, om det måske var tid til at komme videre. Jeg kunne mærke på min krop, at jeg skulle prøve noget andet, siger Kasper, som gerne ville tage en ny uddannelse.

Ingen tvivl: industritekniker

Kasper startede derfor i et fireugers forløb på teknisk skole, hvor han prøvede forskellige linjer. Efter den måned var han ikke i tvivl: han ville gerne være industritekniker.

- Det fascinerede mig, at man via et program på en computer kan få maskiner til at dreje og fræse, så en klump jern kan blive lavet om til en bordflagstang, siger Kasper og fortsætter:

- Og så skal man ikke bruge kroppen så meget, fordi man programmerer en maskine til at lave tingene.

Men inden Kasper startede på grundforløbet som industritekniker, skulle han have sagt op på slagteriet.

- Det var en hård omgang. Der er et specielt kammeratskab på slagteriet, gode arbejdstider og god løn. Jeg var et nervevrag, for jeg anede ikke, hvad jeg gik ind til, fortæller Kasper, som var heldig at få en læreplads hos Niebuhr Gear, som blandt andet laver tandhjul til vindmøllebranchen.

Kasper Kristensen1 120 800Px

- På slagteriet mødte jeg kl. 5.30 hver dag og skar 100-110 skinker. Jeg vidste præcis, hvad jeg skulle. Nu er hver dag en ny udfordring. Når vi får en ordre, skal jeg finde ud af, hvordan det skal hænge sammen. Det er fedt, siger Kasper Kristensen. Foto: Henrik Bjerg.

Fuld løn under uddannelsen

Skiftet til voksenlærling betød også, at Kasper fik lærlingeløn, som var ca. halvdelen af hans gamle løn fra slagteriet. Men med hjælp fra konsulent i Fødevareforbundet NNF Claus Gaarde fandt Kasper og slagteriets forsikring en løsning, hvor han fik et økonomisk tilskud, så hans lærlingeløn blev suppleret op til hans gamle månedsløn. Han fik dermed fuld løn under hele sin 4-årige uddannelse.

- Det var en kæmpe gave, som jeg slet ikke havde forventet, siger Kasper og fortsætter:

- Claus havde styr på alle reglerne og paragrafferne. Det havde været helt håbløst, hvis jeg selv skulle have sat mig ind i det.

Hver dag er en ny udfordring

I juni var Kasper udlært industritekniker og blev samtidig fastansat hos Niebuhr Gears. Det er en helt anden hverdag.

- På slagteriet mødte jeg kl. 5.30 hver dag og skar 100-110 skinker. Jeg vidste præcis, hvad jeg skulle. Nu er hver dag en ny udfordring. Når vi får en ordre, skal jeg finde ud af, hvordan det skal hænge sammen. Det er fedt, siger Kasper og fortsætter:

- Før skulle jeg bruge kroppen, nu skal jeg bruge hovedet. Jeg er træt på en anden måde, når jeg kommer hjem.

Selv om Kasper godt kan savne sammenholdet på slagteriet, er han rigtig glad for sit nye arbejdsliv. Han håber, at flere af hans tidligere kollegaer på slagteriet også vil overveje at komme videre.

- Jeg håber selvfølgelig ikke, at de bliver kørt ned af en truck, men nogle gange er man nødt til at se tingene fra en ny side, siger Kasper.