Nyhed

Så kom der endelig politisk fokus på fysisk nedslidning!

Socialdemokratiets bud på, hvordan fysisk, nedslidte lønmodtagere kan hjælpes til en værdig tilbagetrækning, er et vigtigt signal – og et stort skridt i den rigtige retning, lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Socialdemokratiets bud på, hvordan fysisk, nedslidte lønmodtagere kan hjælpes til en værdig tilbagetrækning, er et vigtigt signal - og et stort skridt i den rigtige retning, lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Knap tre ud af fire medlemmer af Fødevareforbundet NNF giver udtryk for, at de i høj eller meget høj grad frygter, at de bliver nedslidte af deres arbejde, inden de når deres pensionsalder. Det samme gør sig blot gældende for hver fjerde dansker.

Derfor hilsner forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, også Socialdemokratiets bud på en pensionsordning, der kan tage hånd om nedslidte medarbejdere, velkommen:

- Endelig et parti, der tør tage hul på det kæmpestore problem, vi står overfor. Siden efterlønnen de facto fik dødsstødet i 2011, har ingen partier turde tage fat om nælden. Ingen har gjort en reel indsats for at lukke det store hul, som fysisk nedslidte lønmodtagere står i, når pensionsalderen hæves. 

Og, at politikerne skylder befolkningen en løsning, viser en undersøgelse foretaget blandt danskerne tydeligt:

- Blandt vores medlemmer mener 91 %, at politikerne har for lidt fokus på fysisk nedslidning og pensionsalder. For befolkningen gælder det 71 %. Det er altså på høje tid, at politikerne viser interesse og handlekraft og løser det problem, de selv har skabt, mener Ole Wehlast. 

En håndsrækning til fødevarearbejdere

Socialdemokratiets forslag om at hjælpe dem, der har haft de hårdeste arbejdsliv, kan gøre en stor forskel for medlemmerne af Fødevareforbundet NNF.

- Vores medlemmer starter tidligt på arbejdsmarkedet, og de har et fysisk krævende job. Knap 2 ud af 3 svarer, at de i løbet af de seneste tre måneder har måttet tage smertestillende medicin, fordi de får ondt af at arbejde. Det gælder kun for hver tredje dansker. Når mine medlemmer siger, at de ikke kan holde til et længere arbejdsliv, så har de noget at have det i, konstaterer Ole Wehlast.

Han håber, at Socialdemokratiets udspil kan sparke ordentlig gang i den politiske debat:

- I årevis har politikerne hævdet, at alle skal arbejde længere for at få samfundsøkonomien til at hænge sammen. Men de har fuldstændig lukket øjnene for, at der er danskere, der starter på arbejdsmarkedet, mens de er i teenageårene, og samtidig løfter, slæber eller flytter det ene ton efter det andet, dag ind og dag ud. At kræve af dem, at de skal blive ved med det til, de er over 70 år, er dybt urimeligt og helt uansvarligt. Vi har brug for en ordning, der tager hånd om fysisk nedslidte lønmodtagere, så de også får mulighed for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Som vi siger i Fødevareforbundet NNF; en værdig alderdom må ikke være forbeholdt de få.

FAKTA

Bekymret for nedslidning

50 % af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF svarer, at de "I meget høj grad" er bekymret for at blive fysisk nedslidt inden de når deres pensionsalder.

23 % af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF svarer, at de "I høj grad" er bekymret for at blive fysisk nedslidt inden de når deres pensionsalder.

Det samme gælder for henholdsvis 13 % og 12 % af danskerne.

Brug af medicin som følge af gener fra arbejde

58 % af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF svarer at de inden for de seneste tre måneder har taget smertestillende medicin eller haft behov for behandling i forbindelse med smerter forårsaget af nuværende eller tideliger arbejde.

Det samme gør sig gældende for 27 % af danskerne.

Politisk fokus på nedslidning

På spørgsmålet: Synes du, at politikerne har for meget eller for lidt fokus på fysisk nedslidning?" svarer 91 % af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF har svaret "for lidt".

Det samme gælder for 71 % af danskerne.

Tallene stammer fra en undersøgelse, som DMA Research A/S har gennemført for Fødevareforbundet NNF. Der er i alt gennemført 2.500 interview blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen i alderen 18 år eller derover, og 1.690 interviews blandt medlemmerne af Fødevareforbundet NNF.
Dataindsamlingen er gennemført online i perioden 9. til og med 17. januar 2019