Nyhed

Reportage: "Mælk er jo ikke bare mælk"

Kasper Jans-Pedersen er mejerist hos Arla i Slagelse. Han er en af de over 700 mejerister fra Danske Mejeriers Fagforening (DMF), som Fødevareforbundet NNF i år byder velkommen.

Kasper Jans-Pedersen er mejerist hos Arla i Slagelse. Han er en af de over 700 mejerister fra Danske Mejeriers Fagforening, som Fødevareforbundet NNF i år byder velkommen.

- Når folk hører, at jeg er mejerist, spørger de tit, hvordan jeg malker køerne. Men det lader vi jo landmændene om, siger 33-årige Kasper Jans-Pedersen. Han er mejerist hos Arla i Slagelse og blandt de over 700 mejerister fra Danske Mejeristers Fagforening (DMF), der i år rykker til Fødevareforbundet NNF.

1.600 mejerister er allerede medlemmer af forbundet. Blandt andre Kaspers kollega Mie Roed. Både Kasper og Mie indrømmer gerne, at deres interesse for mælk er lidt særlig.

- Vi mejerister er jo nørdede. Vi har taget en 3-årig uddannelse for at lære at blande mælk, og vi går op i de mærkeligste detaljer om at fjerne og tilsætte ting til mælken, så den opnår den rette kvalitet, forklarer de.

Forskel på mælk fra Jerseykøer og almindelige køer

Nøgleordene for deres arbejde er kvalitet og ansvar. Sammen med deres 18 mejeristkolleger i Slagelse styrer de temperaturer og varmebehandler mælk. De tjekker PH-værdier. De sikrer, at mælkens smag og udseende altid er den samme. Og så sørger de for, at fedt- og proteinindholdet i mælken lander rigtigt. Hver gang.

- Mælk er jo ikke bare mælk. For eksempel er både fedt- og proteinindholdet større i mælk fra Jerseykøer end i mælk fra en almindelig sort dansk malkeko, forklarer Kasper.

Kasper Jans-Pedersen ser blandt andet frem til at kunne trække på Fødevareforbundet NNF's ekspertise inden for arbejdsmiljø og håber også, at forbundet vil overraske positivt på uddannelsesområdet:

- For os mejerister handler uddannelse jo ikke om at gå fra ufaglært til faglært, men om at få relevant efteruddannelse. Og det kunne vi godt bruge noget inspiration til og vejledning i, siger han.