Nyhed

Reportage: En anden måde at arbejde på

Japanernes tårnhøje kvalitetskrav har skabt behovet for en særlig afdeling på slagteriet i Ringsted.
Der arbejder 150 mennesker i Fabrik 3. De arbejder på to hold, og der er gang i fabrikken 19 timer i døgnet.
Der arbejder 150 mennesker i Fabrik 3. De arbejder på to hold, og der er gang i fabrikken 19 timer i døgnet.

Først skærer Kim Andersen det store stykke brystflæsk i fire lige store dele. Så skæres hvert enkelt stykke sirligt til, mens det vejes løbende undervejs. Kim arbejder i et stabilt højt tempo, men på ingen måde forjaget.

"Det er en helt anden måde at arbejde på end inde ved side af," siger han.

Når stykkerne er skåret til, rulles de sammen og lægges ned i et stort plastikkar, hvor der i forvejen ligger adskillelige af samme slags.

Artiklen fortsætter under galleriet

Kim Andersen skærer det store stykke brystflæsk i fire præcis lige store stykker.

Kim Andersen skærer det store stykke brystflæsk i fire præcis lige store stykker. Rune Evensen

Brystflæsk som dette kender vi i Danmark bedst fra bacon, men japanerne spiser det blandt andet råt med forskelligt tilbehør.

Brystflæsk som dette kender vi i Danmark bedst fra bacon, men japanerne spiser det blandt andet råt med forskelligt tilbehør. Rune Evensen

54-årige Kim Andersen er udlært pølsemager og har været på slagteriet i Ringsted, siden han var 17.

54-årige Kim Andersen er udlært pølsemager og har været på slagteriet i Ringsted, siden han var 17. Rune Evensen

Der arbejder 150 mennesker i Fabrik 3. De arbejder på to hold, og der er gang i fabrikken 19 timer i døgnet.

Der arbejder 150 mennesker i Fabrik 3. De arbejder på to hold, og der er gang i fabrikken 19 timer i døgnet. Rune Evensen

Den sirlige forarbejdning af kødet gør det betydeligt dyrere at producere, men kunderne er også villige til at betale for den høje kvalitet.

Den sirlige forarbejdning af kødet gør det betydeligt dyrere at producere, men kunderne er også villige til at betale for den høje kvalitet. Rune Evensen

Der skæres og vejes, skæres og vejes, så hvert enkelt stykke kød har den helt rigtige vægt.

Der skæres og vejes, skæres og vejes, så hvert enkelt stykke kød har den helt rigtige vægt. Rune Evensen

Mange af produkterne fra Fabrik 3 ender direkte ude ved kunderne uden yderligere forarbejdning. Disse skiver brystflæsk leveres til en japansk restaurantkæde, der serverer dem rå med forskelligt tilbehør og dyppelse.

Mange af produkterne fra Fabrik 3 ender direkte ude ved kunderne uden yderligere forarbejdning. Disse skiver brystflæsk leveres til en japansk restaurantkæde, der serverer dem rå med forskelligt tilbehør og dyppelse. Rune Evensen

Det er enormt vigtigt, at der ikke kommer fremmedlegemer i produkterne. Derfor skal al kødet både igennem røntgen og en metaldetektor, inden det forlader fabrikken.

Det er enormt vigtigt, at der ikke kommer fremmedlegemer i produkterne. Derfor skal al kødet både igennem røntgen og en metaldetektor, inden det forlader fabrikken. Rune Evensen

Løkke Andersen (tv) har været på Fabrik 3, siden anlægget slog dørene op i 2007.

Løkke Andersen (tv) har været på Fabrik 3, siden anlægget slog dørene op i 2007. "Jeg kan godt lide at være her," siger hun Rune Evensen

Der produceres ca. 150 forskellige produkter på Fabrik 3. Kunderne bestemmer selv, hvordan de gerne vil have produkterne, og der er ansat to produktudviklere til at udvikle nye.

Der produceres ca. 150 forskellige produkter på Fabrik 3. Kunderne bestemmer selv, hvordan de gerne vil have produkterne, og der er ansat to produktudviklere til at udvikle nye. Rune Evensen

Kunderne kan selv bestemme, hvordan de gerne vil have produkterne leveret. Her er noget af kødet blevet snøret op efter kundens ønske.

Kunderne kan selv bestemme, hvordan de gerne vil have produkterne leveret. Her er noget af kødet blevet snøret op efter kundens ønske. Rune Evensen

"Vi er stolte af denne her produktion," siger Anette Andrea Olsen (th). Hun er talsmand for kollegerne og har været 32 år på slagteriet i Ringsted. "Vi laver specialvarer, og det er det, der gør det sjovt." Rune Evensen

Vi befinder os i Fabrik 3 på Danish Crowns slagteri i Ringsted - en del af slagteriet, der adskiller sig fra resten. Fabrik 3 producerer udelukkende til eksportmarkederne, og 75 pct. af kødet ender hos forbrugere i Japan. Det er japanernes enormt høje kvalitetskrav, der gør, at der her arbejdes anderledes.

"Der er ikke så megen støj her og ingen stress. Der er faktisk tid til, at man også kan snakke sammen," siger Kim Andersen.

Ikke lige så fysisk hårdt

Her arbejder de ansatte knap så hurtigt, så de til gengæld kan arbejde med større præcision. Og måden, der beregnes løn på, adskiller sig også fra den øvrige del af slagteriet, da en del af medarbejderne løn består af en bonus, der afgøres af kvaliteten på produkterne, de producerer.

Kim Andersen er 54 år gammel og har arbejdet i Fabrik 3 i tre år. Men med i alt 36 års erfaring fra slagteriet, kender han udmærket virkeligheden 'inde ved siden af', som han kalder det. Han er glad for at være kommet her ind.

"Det er ikke lige så fysisk hårdt, så man forhåbentlig kan holde til det noget længere," siger han.

Mange af kollegerne i Fabrik 3 er ligesom Kim nogle, der har været på slagteriet i mange år, og kan mærke de mange års hårde arbejde i kroppen. Og det er helt bevidst forklarer Jesper Sørensen, der er leder af produktionen.

"Vi tager gerne nogle af dem, der har slidt meget i mange år," siger han.