Nyhed

Nye tal: Under 50.000 danskere er på efterløn

Antallet af danskere, der er på efterløn, har aldrig været lavere. Men når efterlønsordningen de facto er afskaffet, er der behov for en løsning for de nedslidte.
Genrefoto: Penge til tørre
Genrefoto: Penge til tørre

Siden efterlønsordningen blev indført i 1979 har der aldrig være så få på efterløn, som der er nu. Under 50.000 danskere er nu på efterløn, og tallet er stadig faldende. Det skriver Fagbladet 3F. Samtidig falder tilslutningen til ordningen, og i dag er betaler under hver femte af a-kassernes medlemmer efterlønsbidrag.

Tendensen ses også i Fødevareforbundet NNF, hvor medlemmerne - især de yngre - vælger efterlønsordningen fra. Det på trods af at netop medlemmerne af Fødevareforbundet NNF tidligere var de lønmodtagere, der benyttede efterlønsordningen mest.

- Politikerne har forringet efterlønsordningen så meget, at den i realiteten er afskaffet. Det viser tallene tydeligt, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

En løsning for de nedslidte

De facto-afskaffelsen af efterlønnen og den stigende pensionsalder får konsekvenser for de medarbejdere, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har haft fysisk hårde jobs. Mange af dem risikerer at blive nedslidt, inden de når deres pensionsalder.

Derfor har Fødevareforbundet NNF har gennem længere tid arbejdet for en politisk løsning, der tager hånd om de nedslidte.

- Når efterlønsordningen ikke længere giver mulighed for at trække sig tilbage tidligere, er der behov for en løsning for de medarbejdere, som ikke kan holde til den stigende pensionsalder. De skal have mulighed for at forlade arbejdsmarkedet med værdighed, siger Ole Wehlast, som ikke er i tvivl om, hvor ansvaret for ligger:

- Det er politikerne, der har skabt problemet, og derfor må de også finde en løsning. Men vi hjælper naturligvis gerne med at afdække udfordringerne og komme med forslag til mulige løsninger, siger Ole Wehlast.