Nyhed

Fremgang i antallet af slagtesvin

Slagteriarbejderne i Danmark havde samlet set lidt mere at lave i 2018 end året før, og det vækker glæde i Fødevareforbundet NNF
Genrefoto: Slagteriarbejdere på slagteri
Genrefoto: Slagteriarbejdere på slagteri

Udviklingen i antallet af slagtede grise i Danmark har igennem flere år været negativ, men 2018 bød på en beskeden fremgang. Det skriver Nordjyske. Udviklingen vækker glæde hos Jim Jensen, der er næstformand i Fødevareforbundet NNF.

- Efter flere års tilbagegang, kan vi kun glæde os over, at udviklingen tilsyneladende er vendt, siger han.

Positve tendenser

I 2017 blev der slagtet 17.769.449 grise i Danmark, hvilket var ca. 500.000 mere end året før - det svarer til en stigning på 3 pct.

Og Jim Jensen ser flere positive tendenser i branchen, der kan være med til at sikre beskæftigelse. Blandt andet er virksomhederne ved at gå bort fra en kedelig tilbøjelighed til at flytte forædlingen af kødet til udlandet og kun slagte i Danmark.

- Det er godt for beskæftigelsen og sender samtidig nogle positive signaler, når Danish Crown f.eks. bygger et stort nyt røgeri til baconproduktion i Blans, siger Jim Jensen.

Forsigtig optimisme i landbruget

Til Nordjyske giver svineproducent og formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, udtryk for en forsigtig optimisme for fremtiden. Det er ikke mindst nogle af de politiske tiltag, der virker, siger han.

- Det giver jo håb om et fornuftigt 2019, hvor vi kan tjene som en almindelig lønmodtager, siger han til mediet, men bemærker dog også, at der er trusler mod den danske svinekødsbranche - ikke mindst Brexit.

Nordjyske skriver, at det stigende antal slagtesvin i 2018 kan hænge sammen med et fald i eksporten af smågrise. Det sidste er dog ikke tilfældet. Eksporten af smågrise til lande syd for grænsen ser nemlig ud til igen at slå rekord i 2018, selvom tallene for december stadig mangler at blive opgjort.