Nyhed

Borgermøde i Aalborg: Politikere uenige om løsning for nedslidte

Der var rift om de gode pladser, da Fødevareforbundet NNF Nordjylland holdt borgermøde i Aalborg. 300 debatlystne mennesker var mødt frem for at høre politikerne diskutere nedslidning og værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Der var rift om de gode pladser, da Fødevareforbundet NNF Nordjylland holdt borgermøde i Aalborg. 300 debatlystne mennesker var mødt frem for at høre politikerne diskutere nedslidning og værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

- Danmark kan ikke undvære os, der arbejder hårdt. Jeg er 57 og min mand er 60 år. Vi er vrede over, at I har taget vores efterløn. Vi ender med at dø på arbejdet, så vi slet ikke får gavn af de penge, vi har sparet op til pensionen.

Sådan sagde Anne Karlsen fra Sæby til næstformand for beskæftigelsesudvalget Bjarne Laustsen (S), formand for beskæftigelsesudvalget Bent Bøgsted (DF) og erhvervsordfører Torsten Schack (V).

- Jeg er helt klar over, at der er problemer med nedslidning derude. Men jeg synes som udgangspunkt, at alderen skal afgøre, hvornår man kan gå på pension. Så må vi lave nogle ordninger, der fungerer for de nedslidte, sagde Torsten Schack.

Se også:  Flere borgermøder på vej - måske i nærheden af dig?

Socialdemokratiets Bjarne Laustsen stod på nåle for at fortælle om Socialdemokratiets nye forslag om ret til tidligere folkepension:

- Det skal være en rettighed at gå tidligere på folkepension. Det er ikke noget, man skal tigge og bede om. Det skal komme dem til gavn, som er nedslidte og har været lang tid på arbejdsmarkedet, sagde han.

Den omdiskuterede seniorførtidspension

Dansk Folkepartis Bent Bøgsted var positivt stemt over for Socialdemokratiets forslag, men han synes samtidig, at forslaget indeholdt en del uafklarede elementer. Blandt andet ville han gerne vide, hvordan den fungerede sammen med seniorførtidspensionen.

- Tanken med seniorførtidspensionen var dengang vi forhandlede den, at man kunne få den, når man var nedslidt. Sagsbehandlingen skulle vare en måned, og det skulle redde dem, der var nedslidte. Jeg synes, seniorførtidspensionen skal have sin helt egen platform, og den skal ikke forbindes med førtidspensionen, sagde Bent Bøgsted.

Kun omkring 900 mennesker er tilkendt en seniorførtidspension, og den løser ikke problemet for de nedslidte, mente forbundsformanden for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast.

- Problemet er, at seniorførtidspensionen ikke gælder de nedslidte, men de syge. Det er ikke en løsning, de nedslidte kan benytte sig af, sagde han.

Nogen fælles løsning nåede debattørerne ikke frem til, men arrangøren af borgermødet, formand for Fødevareforbundet NNF Nordjylland Svend Erik Andersen, var tilfreds med aftenens debat.

- Jeg er glad for, at panelets deltagere anerkender, at der er problemer med nedslidning på arbejdspladserne. Vi vil blive ved med at gøre dem opmærksomme på det, for der skal løsninger til. Det store fremmøde viser også, at det er et emne, der optager folk.