Nyhed

Wehlast: Skat formøbler milliarder, mens de nedslidte må gå tiggergang

Hvorfor skal vi gå tiggergang for at få en løsning for nedslidte lønmodtagere, når milliarder fosser ud af Skat, uden at nogen tilsyneladende løfter et øjenbryn, spørger forbundsformand Ole Wehlast.

Jeg bliver mere og mere harm, hver eneste gang jeg hører historier om fejl i Skats systemer, der koster statskassen milliarder af kroner. For det sker alt for tit.

Seneste skud på stammen er sidste uges historie om, at Skat ikke har opkrævet vægtafgift og grønne afgifter fra 400.000 bilister, hvilket har kostet statskassen mindst 1,3 milliarder kroner.

Man fristes til at gentage Anders Fogh Rasmussen gamle mantra om, at "pengene fosser ud af statskassen", hvis det da ikke lige fordi, at problemet oftere er, at pengene simpelthen aldrig kommer ind.

Danskerne skylder op mod 100 milliarder kroner i Skat, og i december valgte politikerne at eftergive 5,8 milliarder af borgernes gæld. I en PwC-rapport bestilt af Skatteministeriet fra 2017 anslås det, at det offentlige i alt må opgive at inddrive i alt 80 milliarder kroner. Penge, der kunne være blevet brugt på velfærd til gavn for os alle.

Ikke råd til hjælp til nedslidte

Det gør mig især vred, fordi alt for mange politikere, journalister og debattører opfører sig som blodhunde i et varmt spor, hver gang et politisk parti formaster sig til at ville bruge penge på velfærd til gavn for borgerne. Senest har Socialdemokraterne foreslået at bruge tre milliarder kroner på en ordning, så hårdtarbejdende danskere kan få lov at forlade arbejdsmarkedet, inden de slides helt ned. Med det samme står politiske modstandere, borgerlige tænketanke og arbejdsgiverforeninger klar til at spørge om, hvor pengene skal komme fra.

Vi snakker om tre milliarder kroner! Tre milliarder, der skal hjælpe nogle mennesker, der har knoklet og betalt deres skat fra en tidlig alder. Og samtidig kan Skat smide 80 milliarder kroner ud med badevandet, uden at det tilsyneladende hidser de samme kritikere nær så meget op.

Det hidser faktisk mig op. For her i landet skal vi alle bidrage til fællesskabet. Og mennesker, der har knoklet for Danmark og bidraget i årevis, skal have lov at forlade arbejdsmarkedet med førligheden i behold.

Så kære politikere: Få styr på inddrivningen, så skal I nok også kunne finde de milliarder, der skal til at sikre alle en værdig tilbagetrækning.