Nyhed

Video: Sådan fungerer den nye ferielov

I løbet af de kommende år ændres måden, som du optjener og afholder ferie på. Fødevareforbundet NNF hjælper dig med at forstå den nye ferielov

I løbet af de kommende år ændres måden, som du optjener og afholder ferie på. Fødevareforbundet NNF hjælper dig med at forstå den nye ferielov.

Folketingets partier har vedtaget en ny ferielov, der grundlæggende gør op med forskudt ferie og i stedet bygger på såkaldt samtidsferie. Ferieloven træder i endelig i kraft i 2020, mens overgangsperioden starter i 2019.

Du kan i denne video se, hvad den nye ferielov går ud på (artiklen fortsætter under videoen):

I Fødevareforbundet NNF glæder næstformand Jim Jensen sig over den nye lov, der overordnet set er bedre end den eksisterende.

- Det er enormt positivt, at personer, der er nye på arbejdsmarkedet, ikke skal arbejde op til 16 måneder, før de har ret til at holde betalt ferie, siger han.

Med den nye ferielov optjener man stadig ferien over 12 måneder, men afviklingsperioden er sat til 16 måneder. Det er også en forbedring, mener Jim Jensen:

- Det giver lønmodtagerne en større fleksibilitet til at holde ferien, der hvor de gerne vil.

En bedre ferielov, men ikke perfekt 

Der er dog også områder, hvor næstformanden ville foretrække, at de politiske partier havde skruet loven anderledes sammen.

Det gælder især de feriepenge, man som lønmodtagerne optjener i overgangsperioden mellem den nuværende og den kommende ferielov. De skal sættes til side, til lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet, men den nye lov giver arbejdsgiverne mulighed for selv at afgøre, om de vil indbetale pengene til Fonden for Tilgodehavende Feriemidler eller beholde dem og forrente dem i virksomheden.

- Jeg er klar over, at det i dag er en fordel for virksomhederne at have medarbejdernes feriepenge liggende som en slags likviditet, indtil de skal udbetales. Men det er nu en gang medarbejdernes penge, så jeg så helst, at virksomhederne blev tvunget til at indbetale "overgangsopsparingen" til fonden, så der var én central instans, der stod for at administrere og forrente dem, siger Jim Jensen, inden han afslutter:

- Men de minusser, der er i den nye lov, ændrer dog ikke det overordnede billede af, at vi snart har en bedre ferielov.

Hovedelementerne i den nye ferielov:

  • Den nye ferielov træder endelig i kraft i 2020 med en overgangsperiode, der starter i 2019.
  • Med den nye ferielov optjener og afvikler lønmodtageren sin ferie sideløbende i stedet for som i dag, hvor man optjener pengene i kalenderåret, men først kan afholde ferien fra maj året efter.
  • Det betyder f.eks. at med den nye lov kan ferie, der optjenes i marts måned, afholdes allerede måneden efter i april.
  • Ferien optjenes over et år - fra september til september - men kan afholdes over 16 måneder fra 1. september til 31. december.
  • Det års feriepenge, der optjenes i overgangsperioden, indefryses og kan ikke afholdes eller udbetales, før lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet.