Nyhed

Slagteriarbejder til borgermøde i Ringsted: “Politikerne skal tage de kritiske briller af”

Tre af tilhørere ved borgermødet om nedslidning håbede, at politikerne ville få øjnene op for, at mulighederne for tilbagetrækning ikke fungerer.

200 mennesker sad mandag aften klar, da Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne holdt borgermøde om nedslidning. Tre af tilhørerne håbede, at politikerne ville få øjnene op for, at mulighederne for tilbagetrækning ikke fungerer. 

Tommy Jakobsen, pakkeoperatører og talsmand for opskæringen på Danish Crown i Ringsted. 38 år.

Kan du mærke fysisk nedslidning på din krop?

Når jeg står op om morgenen, eller jeg skal rejse mig fra sofaen, så skal hele min krop strækkes ud. Jeg kan også mærke det, hvis jeg løfter mine børn.

Tror du, du bliver i branchen?

Jeg har hus og børn, og jeg har ikke råd til at tage en uddannelse, fordi jeg har lyst. I dag kan man få to ugers betalt efteruddannelse om året. Man kan så spare sammen og holde seks ugers samlet, men det er ikke nok. Så jeg synes, det skal være nemmere at uddanne sig ud af branchen.

Hvad synes du om de tilbagetrækningsmuligheder, der er i dag?

Hvis man kan og vil blive ved med at arbejde, så skal man have lov til det. Jeg synes, man skal tage de kritiske briller af og kigge på individerne. Da min mor var nødt til at trække sig tilbage, var det en kamp for hende. Det hele gik op i papirnusseri, og det er ikke rimeligt.

Henrik Adamsen. Pakkeoperatør og talsmand i pakkeriet 1 og 6, salt og røg og frosten på Danish Crown. 42 år.

Kan du mærke fysisk nedslidning på din krop?

Hvis jeg rejser eller bukker mig, gør min ryg ondt, og jeg er godt brugt, når ugen er omme. Når jeg skal noget en fredag aften, så sørger jeg for at holde fri om fredagen, for ellers kan jeg ikke holde til det.

Hvad håber du på at få ud af debatten?

Jeg håber, at debatten vil øge kendskabet til nedslidning. Det er jo ikke kun et problem for os, men for rigtig mange brancher. Jeg ser mange kollegere, som er helt nedslidte, og det er vigtigt, at politikerne forstår det.

Annika Jensen, Produktionsmedarbejder ved Kødgrossisten, 43 år.

Hvorfor er du kommet i dag?

Jeg håber, at rød blok vågner op og kæmper, for nedslidning berører rigtig mange mennesker. Jeg kan gå på pension som 70-årig. På det tidspunkt vil jeg have arbejdet i 52 år, og mit arbejde er fysisk hårdt. Jeg skubber rundt med røgstative på 500 kilo og hænger 5-kilos hamburgerryg op. Jeg vil sige, at pilleglasset er min bedste ven, og det er ikke holdbart.

Hvad synes du, om de tilbagetræknings-muligheder, der er i dag?

Det er latterligt, at det er dåbsattesten, der bestemmer, hvornår man kan gå på pension. Det bekymrer mig virkelig, og det er jo også helt umuligt at få en førtidspension. Min far arbejdede længe efter sin pensionsalder, fordi han kunne og gerne ville. Og det gør man jo, hvis bare kroppen kan, men hvis ikke, så skal det være muligt at trække sig tilbage.